Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: O Άγιος των φτωχών


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020, 14:15

Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης είναι ο προστάτης της Ιταλίας, μαζί με την Αγία Αικατερίνη της Σιένας, καθώς και προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος και αποτελεί μια εξέχουσα εκκλησιαστική προσωπικότητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το κοσμικό του όνομα ήταν Τζιοβάνι ντι Πιέτρο ντι Μπερναρντόνε και γεννήθηκε το 1181 ή 1182 στην Ασίζη της Κεντρικής Ιταλίας. Απαρνήθηκε από νωρίς τα πατρικά πλούτη και βρήκε καταφύγιο στα βιβλία, χωρίς να λέει όχι στο ποτό και την καλή παρέα.

Σ’ ένα ταξίδι του στην Ρώμη είδε ένα όραμα,που τού άλλαξε την ζωή: Ο ίδιος ο Θεός εμφανίσθηκε ενώπιον του και του ζήτησε να αποκαταστήσει την Εκκλησία, που βρισκόταν σε ηθική αποσύνθεση.

Με ένα απλό ρούχο και ξυπόλητος, αλλά με ιεραποστολικό ζήλο, ο μοναχός πλέον Φραγκίσκος, άρχισε να κηρύττει τη μεταμέλεια και την πενία, προτρέποντας τους χριστιανούς να ακολουθούν την εντολή του Χριστού προς τους Αποστόλους: «Μη κτήσησθε χρυσόν μηδέ άργυρον μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας υμών…» (Ματθ. ι’ 9). Οι πιστοί που τον ακολούθησαν σχημάτισαν αργότερα τα τάγματα των Φραγκισκανών μοναχών (ανδρών και γυναικών),που είναι γνωστοί για τον ασκητικό τρόπο διαβίωσής τους.

Σύμφωνα με την παράδοση ο Φραγκίσκος συνήθιζε να κηρύττει τον λόγο του Θεού, στα πουλιά και τ’ άλλα πλάσματα της φύσης. Θεωρούσε το σύνολο της φύσης ως τον καθρέφτη του Θεού και ως σειρά βαθμίδων προς τον Θεό. Αποκαλούσε όλα τα πλάσματα «αδελφούς» του και «αδελφές» του. Εξ αυτού του λόγου έχει αναγορευτεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Ο Φραγκίσκος αποδήμησε εις Κύριον στις 3 Οκτωβρίου 1226. Δύο χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε Άγιος από τον Πάπα Γρηγόριο Θ’, που υπήρξε εξέχων μέλος των Φραγκισκανών. Η μνήμη του τιμάται από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου.

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020, 14:15

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει