Άνοδος του πληθωρισμού στο 1,3% τον ΜάρτιοΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, 12:46

Άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς μια εκτιμώμενη προσωρινή αλλά κατακόρυφη άνοδο που μπορεί να φέρει τις τιμές καταναλωτή υψηλότερα του στόχου για πληθωρισμό κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στο 1,3% τον Μάρτιο από το 0,9% πριν από ένα μήνα, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων τιμών στην ενέργεια και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά το κόστος των υπηρεσιών ήταν αντίστοιχο με το αρχικό ποσοστό.

Ο πληθωρισμός μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών μειώθηκε απότομα.

Η ΕΚΤ είχε ήδη προβλέψει την άνοδο, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο της προς το τέλος του έτους, αλλά έχει υποσχεθεί ότι θα παραβλέψει την πρόσκαιρη αυτή άνοδο.

Οι δομικές τιμές, χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, επιβραδύνθηκαν στο 1% από το 1,2% ενώ μια ακόμη πιο “στενή” μέτρηση, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, επιβραδύνθηκε στο 0,9% από το 1,1%.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα θεμελιώδη συνεχίζουν να υποδηλώνουν μια χαμηλή ανάπτυξη και τεράστια χαλάρωση στην οικονομία.

Η οικονομία της ευρωζώνης δεν θα φτάσει τα επίπεδα προ πανδημίας πριν από το τέλος του 2022.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, 12:46Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει