Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείαςΆνοιξαν τα εκλογικά τμήματα για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στο Μπανγκλαντές, όπου οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν νίκη και τέταρτη θητεία στο αξίωμα της πρωθυπουργού για τη Σέιχ Χασίνα Ουάζεντ.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας), υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και καταγγελίες για ωμή καταστολή των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.

Στις εκλογές αναμετρώνται το κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος (Awami League) της Σέιχ Χασίνα Ουάζεντ με μια συμμαχία στην οποία συμμετέχει το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP) της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Χαλέντα Ζία.

Η Ζία τέθηκε εκτός μάχης ενόψει των εκλογών, μετά την καταδίκη της σε πέντε χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο που την έκρινε ένοχη της κατηγορίας περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων που προορίζονταν για ένα ορφανοτροφείο. Το κόμμα της επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία με μια εκστρατεία εναντίον της πρωθυπουργού προσωπικά: της προσάπτει αντιδημοκρατική συμπεριφορά και αυταρχισμό.

Το κόμμα συμμετέχει στη συμμαχία Μέτωπο Εθνικής Ενότητας (Jatiya Oikya Front), υπό τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Καμάλ Χουσάιν.

Στην ασιατική χώρα των 165 εκατομμυρίων κατοίκων, η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια. Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Ο Χουσάιν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε νοθεία στις εκλογές.

Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 700.000 στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας για να επιβάλλουν την τάξη την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, 1.861 υποψήφιοι, ενταγμένοι σε κομματικά ψηφοδέλτια ή ανεξάρτητοι, διεκδικούν τις 300 έδρες του κοινοβουλίου και τις ψήφους των 104 εκατ. πολιτών με δικαίωμα συμμετοχής. Πενήντα έδρες που θα κατανεμηθούν σε γυναίκες θα κριθούν από τους εκλεγμένους βουλευτές.

Αν και έχουν δοθεί άδειες σε πάνω από 25.000 εκλογικούς παρατηρητές να επιτελέσουν το έργο τους, οι ξένοι παρατηρητές δεν ξεπερνούν τους πενήντα.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, dpa

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει