Άρθρο – παρέμβαση Καλτσογιάννη για το δρόμο Χανίων – Χιονοδρομικού Κέντρου – Κισσού

ΑΡΘΡΟ του Γιώργου Καλτσογιάννη, Περιφερειακού Συμβούλου, Προέδρου ΕΟΣ Βόλου

Η αναγκαιότητα βελτίωσης – αναβάθμισης του υφιστάμενου πλέγματος δρόμων στο Πήλιο είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Πανθομολογούμενη όμως είναι και η προσπάθεια που καταβάλει από το 2011 η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την συντήρησή τους, παρά το γεγονός ότι τα αρμόδια Υπουργεία (υποδομών και ανάπτυξης) δεν διαθέτουν κονδύλια για το σκοπό αυτό.

Ο δρόμος Χανίων – Χιονοδρομικού Κέντρου – Κισσού είναι ένας σύγχρονος οδικός άξονας που επιταχύνει την μετάβαση από και προς το Ανατολικό Πήλιο, όμως αποτελεί έναν ορεινό επαρχιακό δρόμο σε υψόμετρο 1000 – 1200 μέτρων με ιδιαίτερα μεγάλη κλίση 12% στα περισσότερα σημεία που τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο κατά τους χειμερινούς μήνες που παρατηρείται παγετός τις νυχτερινές ιδίως ώρες.

Είναι πρακτικά αδύνατο ένας δρόμος με αυτά τα χαρακτηριστικά να αποχιονίζεται και να καθίσταται ασφαλής για τους χρήστες όταν η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος επαρχιακός δρόμος διέρχεται μέσω του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου σχίζει και διαχωρίζει σε δύο μέρη τους χιονοδιαδρόμους κατάβασης (πίστες κατάβασης) αλλά και συμπίπτει κατά τα δύο πρώτα χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου προς Κισσό με τον διεθνώς πιστοποιημένο χιονοδιάδρομο δρόμου αντοχής.

Σημειωτέον ότι οι μονοί εναέριοι αναβατήρες του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου τοποθετήθηκαν από τον ΕΟΣ Βόλου με τη συνδρομή της πολιτείας το έτος 1967 και έκτοτε λειτουργεί το κέντρο αδιαλείπτως, έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες διεθνείς και εθνικούς αγώνες χιονοδρομίας, ενώ σ’ αυτό το χιονοδρομικό έχουν προπονηθεί και διακριθεί Βολιώτες αθλητές που μετείχαν σε Ολυμπιάδες και Παγκόσμιους Αγώνες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου ταυτίζεται τα 48 τελευταία έτη με την τουριστική ανάπτυξη του Πηλίου και την διαρκή αύξηση των καταλυμάτων, αφού προσφέρει την ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες του να απολαμβάνουν τη φύση και το αγαπημένο τους άθλημα με τη μοναδική θέα δύο θαλασσών. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου είναι το ταχύτερα προσβάσιμο Πανευρωπαϊκό χιονοδρομικό από το επίπεδο της θάλασσας και οι εναλλαγές χρωμάτων και απολαύσεων στον επισκέπτη είναι μοναδικές και ανεκτίμητες.

Συνεπώς όσοι αγαπούμε τον τόπο οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου και να διεκδικήσουμε από την πολιτεία τα κονδύλια που απαιτούνται για την αναβάθμισή του και στα πλαίσια αυτής της αναβάθμισης υπάρχουν λύσεις διασφάλισης της γρήγορης προσβασιμότητας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και από την περιοχή του Ανατολικού Πηλίου.

Οφείλουμε λοιπόν να διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού» τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου και δυστυχώς ο τυχόν αποχιονισμός του τμήματος της οδού που διέρχεται μέσω αυτού το καθιστά άχρηστο και μη λειτουργικό.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη της περιοχής του Πηλίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου και όλοι οι φορείς ωφέλιμο είναι να ομονοήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να απευθυνθούμε με ισχυροποιημένη φωνή στην κεντρική εξουσία και στα συναρμόδια Υπουργεία για την εξεύρεση πόρων που θα επιτρέψουν τόσο την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου όσο και την εκτέλεση της μελέτης παράκαμψης του χιονοδρομικού που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εξάλλου αναφορικά με την υλοποίηση της πολυπόθητης από όλους μας παράκαμψης επισημαίνω ότι με συντονισμένες προσπάθειες του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού αλλά και δικές μου ως αντιπεριφερειάρχη το 2013 επιλέχτηκε οριστικά (εγκρίθηκε) από τον αρμόδιο Προϊστάμενο του ΥΠΕΚΑ κ. Τολέρη η βέλτιστη προτεινόμενη λύση για τον νέο δρόμο μήκους 1,7 χιλ. που παρακάμπτει το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και περιορίζει σημαντικά την επέμβαση στο δάσος ενώ και οι λοιπές υπηρεσίες γνωμοδότησαν θετικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει