Άρχισε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Σε μια εμπορική περιοχή της Ιερουσαλήμ, δεκάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρά έξω από ένα κατάστημα που έλαβε άδεια να ανοίξει ξανά. Έπειτα από εβδομάδες αυστηρού περιορισμού, το Ισραήλ δοκιμάζει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η οποία βιώνεται ως “απελευθέρωση”, ακόμη κι αν η κυβέρνηση παραμένει σε “πόλεμο” με τον κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο ενός “υπεύθυνου και σταδιακού” σχεδίου, η ισραηλινή κυβέρνηση, μια από τις πρώτες που έλαβε δραστικά μέτρα για να σταματήσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, επέτρεψε την επανάληψη της εργασίας σε ορισμένους τομείς από την Κυριακή.

Εκτός από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ που παρέμειναν ανοιχτά, καταστήματα με εργαλεία, έπιπλα και αθλητικό εξοπλισμό, βιβλιοπωλεία και καταστήματα χαρτικών άνοιξαν ξανά, εκτός από τα εμπορικά κέντρα και υπό τον όρο ότι τηρούν ορισμένους υγειονομικούς κανόνες.

Έστω και μερική, η επαναλειτουργία των καταστημάτων προκάλεσε μια αίσθηση “απελευθέρωσης” στους πελάτες, δήλωσε σήμερα ο Αριέ Χέτζογκ, διευθυντής ενός καταστήματος τύπου “φτιάξτο μόνος σου”, έκτασης 600 τ.μ. στη συνοικία Ταλπιότ της Ιερουσαλήμ. “Είδα τη χαρά στα πρόσωπά τους, ήταν σαν να πήγαιναν για πικνίκ, τόσο πολύ ένιωθαν ανακουφισμένοι που βγήκαν από το σπίτι τους”, είπε.

Ένας από τους υπαλλήλους του, στέκεται στην είσοδο του καταστήματος, ελέγχει τη θερμοκρασία των πελατών, που μπαίνουν καθώς άλλοι βγαίνουν από αυτό. Μόνο δεκαπέντε μπορούν θεωρητικά να βρίσκονται στο κατάστημα ταυτόχρονα. Αλλά στο εσωτερικό του, η απόσταση δεν τηρείται και πολύ και οι πελάτες σχηματίζουν ουρά τηρώντας απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο για να πάνε στο ταμείο.

Επιφυλακτικότητα

Η έναρξη της χαλάρωσης της καραντίνας είχε ανακοινωθεί πριν από τη συμφωνία τη Δευτέρα, μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην αντιπάλου του Μπένι Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού “έκτακτης ανάγκης” για να κερδίσει τον “πόλεμο” κατά του νέου κορωνοϊού που μαστίζει την οικονομία της χώρας.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει επίσημα περισσότερους από 13.880 ασθενείς με Covid-19, ανάμεσά τους περισσότεροι από 180 κατέληξαν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί θεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Με μια φουσκωτή πισίνα στα χέρια, ο 43χρονος Σαμουέλ Μπρασέλ δηλώνει ενθουσιασμένος γι αυτήν την πρώτη εκδρομή, έξω από το σπίτι, και για ψώνια που δεν αφορούν τρόφιμα.

“Ασφαλώς, κάνει καλό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, δήλωσε ο συντονιστής σχολικών ταξιδιών στο Ισραήλ που επί του παρόντος είναι σε τεχνική ανεργία. “Περιμένω να δω αν το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων δεν θα προκαλέσει αύξηση των μολύνσεων”.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε το Σάββατο ότι τα μέτρα περιορισμού θα επαναληφθούν εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί ξανά. “Εάν σε δύο εβδομάδες διαπιστωθεί συνεχής βελτίωση, θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση” των περιορισμών, αλλά “εάν υπάρξει νέα κορύφωση των κρουσμάτων, θα αναγκαστούμε να ανακαλέσουμε τη χαλάρωση” των μέτρων.

Έκρηξη της ανεργίας

Πριν από την Κυριακή, απαγορευόταν η έξοδος σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από το σπίτι, εκτός κι αν επρόκειτο για μετακίνηση στον χώρο εργασίας, εάν ήταν απαραίτητο, ή στο σούπερ μάρκετ, το νοσοκομείο, το φαρμακείο.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν ξαναρχίσει εν μέρει να λειτουργούν.

Η ανεργία στο Ισραήλ εξερράγη από 3,4% που ήταν τον Φεβρουάριο σε σχεδόν 26% σήμερα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αναμένεται να “μειωθεί σταδιακά τον Μάιο”, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ (IDI), ένα κέντρο έρευνας στην Ιερουσαλήμ.

“Ορισμένοι μισθωτοί που βρίσκονται επί του παρόντος σε άδεια άνευ αποδοχών θα επιστρέψουν στη δουλειά, ειδικά στην υψηλή τεχνολογία και στη βιομηχανία (…) και επαγγελματίες όπως οι λογιστές, οι δικηγόροι και οι σύμβουλοι”, προβλέπει το κέντρο έρευνας.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρίες δεν θα επιβιώσουν από την πανδημία και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ενδέχεται να μην επαναπροσληφθούν, προειδοποιεί το IDI. “Εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που θα είναι άνεργοι τους επόμενους μήνες, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν, κυρίως μικρές επιχειρήσεις”.

Την Κυριακή, επιχειρηματίες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο και την προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ απαιτώντας έκτακτη βοήθεια για τη διάσωσή τους από την πτώχευση.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει