Έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

«Έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλία και την Κινητή Μονάδα Ελέγχου Αναπνευστικής Λειτουργίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας διοργανώνει 3 εκδηλώσεις στο Πήλιο για την «Έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Η ΧΑΠ αποτελεί μια νοσολογική οντότητα η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών η οποία οδηγεί σε χρόνιο περιορισμό στη ροή του αέρα, που δεν είναι πλήρως αναστρέψιμος. Η ασθένεια συνήθως εκδηλώνεται με χρόνιο βήχα, φλέγματα και δύσπνοια στην κόπωση. Παγκοσμίως η ΧΑΠ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου είναι το κάπνισμα. Τέσσερεις στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ είναι νυν ή πρώην καπνιστές. Είναι μία νόσος συχνή, πάσχει περίπου το 10-15% του πληθυσμού της Θεσσαλίας και πάνω από τους μισούς ασθενείς δεν το γνωρίζουν καθώς υποτιμούν τα συμπτώματά τους και δεν απευθύνονται σε γιατρό.
Στο πλαίσιο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν σπιρομέτρηση μία απλή, γρήγορη και μη επεμβατική μέθοδος ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας. Κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης παρέχουν έναν απλό, αλλά αποτελεσματικό τρόπο εξέτασης της καρδιαγγειακής ασθένειας, η σπιρομέτρηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων ασθενειών των πνευμόνων μεταξύ των οποίων και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αποφυγή παραγόντων κινδύνου όπως είναι το κάπνισμα, η ενημέρωσή του σχετικά με τη νόσο καθώς και η ανίχνευση ασθενών που πάσχουν από ΧΑΠ και χρήζουν περαιτέρω θεραπευτικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης από ειδικούς Πνευμονολόγους.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  1. Στο χωριό Μηλιές στην κεντρική πλατεία, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 20:00,

  2. Στην Αργαλαστή στην κεντρική πλατεία την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 από τις 11:00 το πρωί έως την 13:00,

  3. Στο Λαύκο στην κεντρική πλατεία την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 20:00.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κύριος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης,

Οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Δηλώσεις συμμετοχής στον κύριο Στέφανο Σουφλιά 6977506013 καθημερινά από ώρα 6μμ μέχρι 9μμ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει