Έκθεση της Υφάντριας Α. Καραογλανίδου 18/11/13 στο Πολιτ. Κέντρο Ν. Ιωνίας

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου , στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας ,ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου , παρουσιάζει στο Βόλο τη δουλειά της διακεκριμένη Υφάντρια, απόφοιτο της Παιδόπολης Λάρισας , Αγγελικής Σεφεριάδου – Καραογλανίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Στα εγκαίνια της Έκθεσης , στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας , η παρουσίαση της Υφαντικής Τέχνης και της παραδοσιακής καλλιτέχνιδας θα γίνουν από την Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη.

Η ίδια «υπηρετεί» αυτή την παραδοσιακή τέχνη επί τριάντα πέντε χρόνια και ασχολείται με κλωστές και χρώματα, βαμβάκι, μετάξι και μαλλί, πάντοτε με οδηγό την παράδοση, αντλώντας έμπνευση από το τώρα και έχοντας πάντα τη σκέψη στο μέλλον.

Θα πει πως δουλεύουν οι αργαλειοί και πως δημιούργησε το δικό της εργαστήρι στα Λεχώνια, διαβάζοντας, βλέποντας, ακούγοντας, και ρωτώντας, κάνοντας διαρκώς πειραματισμούς και εντάσσοντας καινούργια υλικά στη δουλειά της , όπως πρόσφατα ανέφερε σε συνέντευξή της.

Στην τοποθέτησή της στα εγκαίνια της Έκθεσης θα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ενασχόληση αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της και θα συνδέσει την εμπειρία της με τα εκθέματα και την αντίστοιχη πορεία της Εκθέτριας.

Η όλη εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, το οποίο έχει να επιδείξει μια αξιοθαύμαστη συνέπεια και στη διαφύλαξη της παραδοσιακής τέχνης της Υφαντικής.

Στα έξη χρόνια της λειτουργίας ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων , έχει πετύχει με την εύρυθμη , συντονισμένη και σε πολλούς τομείς λειτουργίας του , πέραν της καταξίωσής του μεταξύ των χιλιάδων αποφοίτων σε όλη την Ελλάδα , και την αναγνώριση των Βολιωτών για τις κοινωνικές και πολιτιστικές του παρεμβάσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, πέραν του κύριου σκοπού του να συγκεντρώνει , να ξαναζωντανεύει μνήμες και να δημιουργεί προοπτικές αλληλεγγύης μεταξύ των Αποφοίτων Παιδοπόλεων, συνεχίζει να προβάλει εξαιρετικές δεξιότητες που διαθέτουν ορισμένοι από αυτούς στον καλλιτεχνικό, τον πνευματικό αλλά και σε άλλους τομείς της τέχνης.

Στην κατηγορία αυτή τα προηγούμενα χρόνια , οργάνωσε παρουσιάσεις βιβλίων Παιδοπολιτών , Εκθέσεις Ζωγραφικής και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας , Θεατρικές Παραστάσεις κ.ά.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται, και τούτη την εκδήλωση.

Οι Παιδοπόλεις έχουν μακρά ιστορία και εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της παραδοσιακής τέχνης του Αργαλειού.

Η υφαντική του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας εξελίχθηκε με το χρόνο σε σταθερή εστία εκπαίδευσης και πολιτισμού των κοριτσιών των Παιδοπόλεων.

Έχουν δε συμβάλει τα μέγιστα στην διατήρηση ενός από τους πλέον παραδοσιακούς κλάδους της παραγωγικής οικονομίας της χώρας μας με την παραγωγή και διάθεση μεγάλου αριθμού προϊόντων υφαντικής τόσο στην Ελλάδα , όσο και στο εξωτερικό.

Η Αγγελική Σεφεριάδου – Καραογλανίδου παρουσιάζει μια μικρή ενότητα έργων-υφαντών στην έκθεση.
Μέσα από τα έργα της μπορούμε να παρακολουθήσουμε το δημιουργικό σκεπτικό της, τα υλικά που χρησιμοποιεί και την πορεία της κατασκευής τους μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού έργου.

Η ενασχόληση με την υφαντική δεν υπήρξε ένα τυχαίο γεγονός. Εδώ και πενήντα περίπου χρόνια ασχολείται με τον αργαλειό. Από την αναπαράσταση του ζωγραφικά ,περνά στην κατασκευή γλυπτών από καμβά, στην κεντητική τέχνη, στο σχεδιασμό χειροποίητων χαλιών, ακόμη και στη δημιουργία ψηφιακών έργων με το ίδιο θέμα.

Μέσα από την τέχνη της υφαντικής της δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να δημιουργήσει στο εργαστήριο της το ίδιο το ύφασμα με τον τρόπο που επιθυμεί κι όχι απλώς να το χρησιμοποιήσει σαν έτοιμο υλικό. Έτσι αρχίζει την παραγωγή ξεκινώντας από τη φύση. Παρακολουθεί τους ρυθμούς της και με τα νήματά της ξεκινά την χειρωνακτική δουλειά στον αργαλειό.

Σέβεται την παραδοσιακή τέχνη αλλά ταυτόχρονα την ανατρέπει. Η συμμετρία και τα γνώριμα της μοτίβα, όπως οι ανθρώπινες μορφές και η αναπαράσταση των στοιχείων της φύσης, εμπλουτίζονται και χρησιμοποιούνται με παράδοξο και αντισυμβατικό τρόπο.
Τα έργα της Αγγελικής Σεφεριάδου – Καραογλανίδου από τη μια προσφέρουν φόρο τιμής στην ελληνική υφαντική παράδοση και από την άλλη επαναπροσδιορίζουν την έννοια του υφαντού, με τη νέα θεματολογία ,τοποθετώντας το σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

Η Αγγελική Σεφεριάδου – Καραογλανίδου έζησε τα παιδικά της χρόνια στα Κοκκινόγεια Δράμας την εποχή του ’50. Μια εποχή που συγκέντρωνε τα παιδιά στη γειτονιά ,τις γιαγιάδες στην αυλόπορτα και τις νυφάδες στον αργαλειό. Τώρα κατοικεί στο Νέο Μυλοπόταμο Γιαννιτσών.

Θυμάται μία θεία της που ύφαινε κουρελούδες στον αργαλειό και Θρακιώτισες που ύφαιναν όμορφα υφαντά για καθημερινή χρήση.

Αλλά το όνειρό της να γίνει υφάντρα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, όταν η τύχη την οδηγεί το 1952 στην Παιδόπολη Λάρισας, στο μαθητικό εργαστήρι με τους πολλούς αργαλειούς.

Εκεί φοίτησε 2 χρόνια με πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα παραδοσιακής υφαντικής τέχνης.

Συνεχίζει το 1954 στην επαγγελματική σχολή “Αγία Βαρβάρα” της νέας Σμύρνης στην Αθήνα.

Με την αποφοίτηση της το 1957 αρχίζει να εργάζεται στην Οικοκυρική Σχολή Ξάνθης ως δασκάλα υφαντικής.

Το 1961 διορίζεται στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας σε Σπίτια Παιδιού στον Νομό Πέλλας. Τα Σπίτια Παιδιού εκείνη την εποχή ήταν πυρήνας πολιτισμού στα χωριά.

Δίδαξε στις γυναίκες , νεότερες και μεγαλύτερες , την υφαντική τέχνη 10 χρόνια και προήχθη σε επιμελήτρια οικοτεχνίας, αλλά οικογενειακές υποχρεώσεις την αναγκάζουν να παραιτηθεί. Αυτό όμως γίνεται αιτία να φανερωθεί ακόμη πιο έντονα το μεράκι της υφάντρας

Έτσι το 1971 βάζει στο σπίτι της τον ξύλινο χωριάτικο αργαλειό της και συνεχίζει να δημιουργεί.

Στόλισε παράθυρα με πλουμιστές κουρτίνες ,τραπέζια με τραπεζομάντιλα, καρέδες και σεμέδες , έντυσε κυρίες με υφαντές φούστες και φορέματα ανάλογα με τη μόδα της εποχής και μέρα με τη μέρα χρόνο με το χρόνο συνέχισε να υφαίνει και να δημιουργεί εξαιρετικά έργα τέχνης και πίνακες εμπνευσμένους από τη θρησκεία, την Ελληνική Παράδοση , την Αρχαία Ελλάδα , την μυθολογία κ.τ.λ.

Έχει συμμετάσχει πολλές χρονιές στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης σε περίπτερα του ΕΟΜΕΧ.

Ατομικές εκθέσεις:

Αίθουσα εικαστικής τέχνης του Δήμου Γιαννιτσών το 1996.

Στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα «Κώστα Κρυστάλη» στο Α’ διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης το 1997.

Στην Αθήνα στην αίθουσα εικαστικών τεχνών της βίλας Γεωργίου Ζωγράφου στο Δήμο ζωγράφου το 1998.

Αίθουσα εικαστικών τεχνών Ε’ Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης στην Πέτρου Συνδίκα το 2000.

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο ΜΠΙΛΛΗ) , 2008.

Στο «ΠΕΤΡΙΝΟ» του Δήμου Πυλαίας , το 2009.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει