Έκκληση από τον Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας για την τουρκική προκλητικότητα


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020, 09:10

Με αφορμή τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τις προφανείς παραβιάσεις των υφιστάμενων Ελληνικών και Κυπριακών αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης κάλεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να πάρει θέση καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες.

Σε επιστολή της προς τον Αυστραλό Πρωθυπουργό κ. Σκοτ Μόρρισον, η Κοινότητα επισημαίνει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει δική της ΑΟΖ μεταξύ των ακτών της Λιβύης και της Τουρκίας, μια κίνηση η οποία, όπως τονίζει, δεν είναι μόνο προκλητική, αλλά και παράνομη «καθώς αγνοεί ήδη καθορισμένες και αναγνωρισμένες ΑΟΖ στην περιοχή».

 «Πιστεύουμε ότι η Αυστραλία δεν μπορεί πλέον να παραμείνει σιωπηλή σε αυτό το θέμα. Πρέπει να παρέμβουμε για να διασφαλίσουμε ότι η λεπτή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή θα διατηρηθεί με τη συμφωνημένη κυριαρχία όλων των εμπλεκόμενων εθνών,» σημειώνει ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Μόρρισον.

 «Επιπλέον, θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας να συμμετάσχει ενεργά στη διεθνή κοινότητα με την υπεράσπιση των εδαφικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, που βασίζονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θαλάσσιο δίκαιο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εδαφικής διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να έχει συνέπειες και έναντι άλλων εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020, 09:12

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει