Έκρηξη στη Δομινικανή Δημοκρατία: Δίωξη σε βάρος ιδιοκτήτη εταιρείας πλαστικών για «ανθρωποκτονία από αμέλεια»


Η εισαγγελία της Δομινικανής Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως πρόκειται να ασκήσει δίωξη για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» κατά συρροή σε βάρος ενός από τους ιδιοκτήτες της Vidal Plast, βιοτεχνίας πλαστικού στην οποία πιστεύεται ότι οφειλόταν η έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 59 στη Σαν Κριστόμπαλ, λιγότερα από τριάντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο.

Ο Χοσέ Γκερέρο, εκ των εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ανέφερε στον Τύπο πως ο Έντουαρντ Βιδάλ «για την ώρα» κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια εξαιτίας παραβίασης της νομοθεσίας για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία έχει ζητήσει να επιβληθούν «προφυλάκιση ενός έτους» στον κ. Βιδάλ, εγγυήσεις, και να προσέλθουν υποχρεωτικά στο δικαστήριο η σύζυγος και η κόρη του, πρόσθεσε ο κ. Γκερέρο.

Προχθές Τετάρτη, οι δομινικανές αρχές συνέλαβαν τον κ. Βιδάλ και τη Μαριβέλ Σαντοβάλ, το ζευγάρι στο οποίο ανήκει η εταιρεία Vidal Plast, καθώς και την κόρη τους, σε έφοδο στο σπίτι τους στη Σαν Κριστόμπαλ.

Προκαταρκτική έκθεση της πυροσβεστικής για τα αίτια του δυστυχήματος, η οποία συντάχθηκε τη 18η Αυγούστου και διέρρευσε στον Τύπο αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε ότι η έκρηξη έγινε στην έδρα της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη βιοτεχνία υπήρχαν «συγκεντρώσεις αερίου και εύφλεκτου υλικού» και εξαιτίας «σπινθήρων, ανάφλεξης, της ζέστης ή της τριβής» πιθανόν προκλήθηκε η καταστροφική έκρηξη, πάντα σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση.

Η πυροσβεστική σημείωσε ακόμη πως είχε γίνει καταγγελία ότι από τη Vidal Plast έβγαιναν καπνοί τον Μάιο. Εντοπίστηκε προϊόν που έπρεπε να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία κάτω από τους 20° Κελσίου και αντιδρά στις αλλαγές θερμοκρασίας, στους σπινθήρες και στην υγρασία.

Συνήγορος της οικογένειας αντέκρουσε την εκδοχή των αρχών κι έκανε λόγο για «τσίρκο» και «ψέματα» των αρχών.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε επίσης χθες πως «μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί 15 άνθρωποι» και «22 πτώματα βρίσκονται στη διαδικασία της αναγνώρισης».

Ως νωρίτερα χθες, ο επίσημος απολογισμός της καταστροφής ήταν 33 νεκροί.

Ο απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαρύς, ωστόσο αρκετά κτίρια στην εμπορική ζώνη όπου έγινε η έκρηξη ήταν άδεια, καθώς βρισκόταν υπό κατασκευή χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει