Έκτακτες σύνοδοι της Αφρικανικής Ένωσης στην Αίγυπτο για τις κρίσεις στο Σουδάν και τη ΛιβύηΔύο έκτακτες αφρικανικές σύνοδοι θα διεξαχθούν σήμερα στο Κάιρο με πρωτοβουλία του αρχηγού του αιγυπτιακού Κράτους Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, για να εξεταστούν οι κρίσεις στο Σουδάν και στη Λιβύη.

Κατά την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η προεδρία της Αιγύπτου χθες Δευτέρα, ο Σίσι θα υποδεχθεί τους ομολόγους του Ιντρίς Ντεμπί (Τσαντ), Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλε (Τζιμπουτί), Πολ Καγκάμι (Ρουάντα), Ντενί Σασού-Νγκεσό (Κονγκό), Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ (Σομαλία) και Σίριλ Ραμαφόσα (Νότια Αφρική) για να συζητήσουν για την κρίση στο Σουδάν.

Στη δεύτερη σύνοδο, για τη Λιβύη, θα συμμετάσχουν πέραν του Σίσι οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Βόρειας Αφρικής, αυτός του Κονγκό — ο Σασού-Νγκεσό είναι πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη — καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μουσά Φακί.

Πρόκειται για τις πρώτες συνόδους αφρικανών ηγετών αυτού του επιπέδου προκειμένου να συζητηθούν οι κρίσεις στο Σουδάν και τη Λιβύη.

Στις συνομιλίες προσκλήθηκαν επίσης και αναμένεται να συμμετάσχουν απεσταλμένοι των κυβερνήσεων της Αιθιοπίας, του Νότιου Σουδάν, της Ουγκάντας, της Κένυας και της Νιγηρίας.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν την «εξέλιξη της κατάστασης στο Σουδάν», όπου το κίνημα αμφισβήτησης συνεχίζει τις διαδηλώσεις, μετά την αποπομπή του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ από τον στρατό, καθώς και τρόπους να αντιμετωπιστεί «η κρίση» στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν την 4η Απριλίου επιχείρηση για να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Στις συνομιλίες για το Σουδάν θα αναζητηθούν οι «προσήκοντες τρόποι» οι αφρικανικές χώρες να συμβάλλουν στην «εξέλιξη της κατάστασης» και να αποκατασταθεί η «σταθερότητα» και η «ειρήνη», κατά την ίδια πηγή. Σε αυτές για τη Λιβύη θα εξεταστούν τρόποι να αντιμετωπιστεί «η τρέχουσα κρίση και να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία», αλλά και να «εξαλειφθεί η τρομοκρατία», πάντα σύμφωνα με το Κάιρο.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, 04:46

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει