Έκταση εφαρμογής προγράμματος Δακοκτονίας έτους 2015

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη 03-6-2015 στην αίθουσα συσκέψεων του κτηρίου του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μαγνησίας με θέμα «Επιδεκτικές περιοχές εφαρμογής προγράμματος Δακοκτονίας έτους 2015 ».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Χατζόπουλος Βασίλειος, ο Προϊσταμένος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Διευθυντής της Ομάδας Έργου Δακοκτονίας, κ. Λιάνος Νικόλαος, η Επόπτρια Δακοκτονίας, κ. Τζώρτζη Αλεξάνδρα, καθώς και οι παρακάτω εκπροσώποι Δήμων και Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ή Συλλόγων ελαιοκομικών περιοχών: Ευαγγελινός Ιωάννης – πρόεδρος Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Τζώρτζης Ιωάννης – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ν. Πηλίου, Πίννας Νικόλαος – ΑΣΟ Αχιλλείου, Χρήστος Χρήστου – ΑΣΟ Αγίων Θεοδώρων, Μπίτης Αθανασίος – Γεωπόνος Δήμου Ν. Πηλίου, Ζαχαράκης Ευαγγέλος -ΑΣΟ Πτελεού, Λεϊμονής Νικολάος-ΑΣΟ Πτελεού, Διανέλλος Απόστολος- προέδρος Αγροτικού Συλλόγου Μηλεών, Φάππας Ιωάννης – Γεωπόνος Αγροτικού Συλλόγου Πηλίου και Β. Σποράδων, Ψοφογιώργος Αναστασίος- Δ/ντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων, Διανελλάκης Ιωάννης – προέδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων, Τσακνάκης Γεώργιος – Αγροτικού Σύλλογου Άνω Λεχωνίων, Θλιβερού Ιωάννη – Αγροτικός Σύλλογος Δράκειας, Κάπελα Νικολάου – Αγροτικός Συνεταιρισμός Δράκειας, Δέρβος Εμμανουήλ- Αγροτικός Συνεταιρισμός Κατηχωρίου και Ιωάννης Κων/νος – Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγριάς.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των επιτόπιων επιθεωρήσεων της Ομάδας Έργου Δακοκτονίας, αναφορικά με την εικόνα της ανθοφορίας των ελαιοδένδρων στις ελαιοκομικές περιοχές των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, με βάση την οποία εκτιμάται ότι η φετινή καρποφορία των ελαιοδένδρων αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλά ποσοστά της τάξης των 5% έως 50%.

Επίσης, ενημερώθηκαν για την εγκριθείσα πίστωση από το Υ.Π.Α.Π.Ε. για την πραγματοποίηση της δακοκτονίας έτους 2015, η οποία υπολείπεται της περσινής κατανομής. Επαρκεί μόνο για 2,5 γενικούς δολωματικούς ψεκασμούς, γεγονός για το οποίο η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη έχει ζητήσει από τον Απρίλιο του 2015 την έγκριση συμπληρωματικής πίστωσης, ώστε να δύναται να πραγματοποιηθούν κατά μέσο όρο πέντε (5) δολωματικοί ψεκασμοί.

Στη σύσκεψη αναγνωρίστηκε ότι μεγάλος αριθμός ελαιοκομικών περιοχών των Δήμων των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και των υποπεριοχών τους, που υπάγονται στα όρια Τοπικών Κοινοτήτων (ιδίως του Πηλίου και των νησιών) εμφανίζει πολύ χαμηλό μέσο ποσοστό ανθοφορίας, κάτω από 20%, με συνέπεια να μη τηρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα δακοκτονίας όλων των ελαιοκομικών περιοχών των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Η Ομάδα Έργου Δακοκτονίας θα προβεί σε επιτόπιο έλεγχο μικροπεριοχών, που ευρίσκονται εντός περιοχών χαμηλής ανθοφορίας, για τις οποίες αναφέρθηκε ότι εμφανίζουν ποσοστά ανθοφορίας σημαντικά πάνω από 20%.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας θα εφαρμοστεί κανονικά για τις περιοχές, που έχουν μέσο ποσοστό ανθοφορίας πάνω από 20%. Για τις περιοχές που δεν θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δακοκτονίας θα εκδοθεί δελτίο τύπου προς ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επιτόπιων ελέγχων, αλλά και μετά την καρπόδεση των ελαιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει