Ένας αμερικανικός όμιλος και η κυβέρνηση στα ανατολικά βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή λιμανιού στη Σούσα

Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης και η αμερικανική εταιρεία Guidry Group ετοιμάζονται να οριστικοποιήσουν διμερή συμφωνία για την κατασκευή μεγάλου λιμανιού στη Σούσα, γνωστοποίησαν αμφότερα τα μέρη.

Οι συνομιλίες για την κατασκευή του λιμένα στη Σούσα — μια μάλλον σπάνια επένδυση στη χώρα, όπου επικρατεί χάος από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO — διαρκούν περίπου έναν χρόνο.

Ο όμιλος Γκίντρι και οι αρχές της Λιβύης «υπέγραψαν επίσημα τη 13η Μαΐου τη συμφωνία παραχώρησης για την ανάπτυξη ενός λιμένα βαθέος ύδατος πολλαπλών χρήσεων στη Σούσα», υποστήριξε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της που εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τα επόμενα βήματα του σχεδίου αφορούν βασικά την κάλυψη των «τεχνικών, οικονομικών, επιχειρησιακών και εμπορικών προϋποθέσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Σαλά Ελχάσι, επικεφαλής του οργανισμού λιμένων της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν έχει ακόμη υπογραφτεί οριστική συμφωνία, ωστόσο πρόσθεσε πως έχει ολοκληρωθεί το 90% του έργου που απαιτείται γι’ αυτό.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της συμφωνίας (…) εξετάζουμε τις λεπτομέρειές της», εξήγησε.

Καμιά από τις δύο πλευρές δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Τον Φεβρουάριο, αμφότερες εκτιμούσαν ότι το έργο θα έχει κόστος 1,5 δισεκ. δολαρίων.

Εάν υπογραφεί οριστική συμφωνία, θα πρόκειται για απροσδόκητη επιτυχία της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, που δεν διαθέτει διεθνή αναγνώριση. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Το λιμάνι της Σούσας θα μετατραπεί, εάν προχωρήσει το έργο, στη σημαντικότερη πύλη εισόδου αγαθών στη Λιβύη, καθώς ένα λιμάνι βάθους 40 μέτρων θα επέτρεπε τη φόρτωση και την εκφόρτωση εμπορευμάτων που προορίζονται για άλλες πόλεις.

Αξιωματούχοι εκφράζουν ελπίδες ότι το λιμάνι αυτό θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι προσβλέπουν στην πρόσληψή τους στον παραφουσκωμένο δημόσιο τομέα κάποιας από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, ή εντάσσονται στις τάξεις ένοπλων οργανώσεων.

Στο μεσοδιάστημα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η ένταση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης έχει ανέβει κατακόρυφα, καθώς οι δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν στις αρχές του Απριλίου επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να καταλάβουν την Τρίπολη.

Το λιμάνι υποτίθεται ότι θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Λιβύη.

Ο όμιλος Γκίντρι διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται «πολύ κοντά» στη σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης για την έναρξη του έργου.

Ένα εμπόδιο για το έργο είναι ο κίνδυνος να βλάψει αρχαιολογικούς χώρους.

Η Σούσα και το λιμάνι της, από όπου αποπλέουν κυρίως αλιευτικά σκάφη, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αρχαίους ναούς και υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και την Κυρήνη, ελληνική αποικία στην αρχαιότητα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει