Ένας χρόνος μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία

Δώδεκα μήνες συμπληρώνονται σήμερα από το ξεκίνημα της συγκυβέρνησης Χριστιανικής Ένωσης και Σοσιαλδημοκρατών. Ο μεγάλος συνασπισμός δείχνει να έχει δρομολογήσει σημαντικές αποφάσεις. Θα εξαντλήσει την τετραετία; γράφει στην ελληνική της έκδοση η Deutsche Welle.

Γράφει η γερμανική εφημερίδα:

Η Γερμανία βιώνει το τέλος της εποχής Μέρκελ. Ουδείς γνωρίζει ωστόσο πόσο θα διαρκέσει. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 14 Μαρτίου του 2018, έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, ορκίζονταν μια ακόμα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών σχηματίζοντας κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε πολλά ζητήματα. 

169 μέρες χρειάστηκε η Άνγκελα Μέρκελ από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2018. Τον Νοέμβριο του 2017, δύο περίπου μήνες μετά την νίκη των Συντηρητικών στις γερμανικές εκλογές, ναυάγησαν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις ακόμα μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες και στο τέλος τα μέλη του SPD να δώσουν πράσινο φως στη συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς.

To SPD επιδιώκει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος

Από τότε που η Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζέεχοφερ αποχώρησαν από την προεδρία των αδελφών συντηρητικών κομμάτων σταμάτησαν και οι μεταξύ τους διενέξεις που έφεραν την συγκυβέρνηση ένα βήμα πριν τη διάλυση. Η διάδοχος της Μέρκελ στο τιμόνι των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ καταβάλλει, από τη μέρα της εκλογής της, προσπάθειες να προσεγγίσει τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας υιοθετώντας πιο συντηρητικές θέσεις από την προκάτοχό της σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η μετανάστευση.

Γεγονός είναι ότι τον πρώτο χρόνο ζωής ο μεγάλος συνασπισμός πέρασε από τη Βουλή σειρά νόμων με θετική επίδραση στη ζωή μεγάλου αριθμού πολιτών. Ακόμα και τα συνδικάτα και οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών εκτιμούν θετικά το κυβερνητικό έργο χαιρετίζοντας τις μειώσεις εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, τις φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες, την σταθεροποίηση του επιπέδου των συντάξεων, αλλά και τις βελτιώσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Πόσο πιθανό είναι ένα διαζύγιο μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης και SPD;

Παρά τις προόδους σε πολλούς τομείς η κυβερνητική μηχανή δείχνει να ασθμαίνει το τελευταίο διάστημα σε ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, τις ένοπλες δυνάμεις, την εισφορά αλληλεγγύης και τους στόχους για την προστασία του κλίματος. Το χάσμα μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών δείχνει να βαθαίνει, μιας και το SPD προσπαθεί να διασφαλίσει την εύνοια των ψηφοφόρων δίνοντας πλέον μεγαλύτερο βάρος στην κοινωνική πολιτική. Με ανακούφιση οι Σοσιαλδημοκράτες της Αντρέας Νάλες παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά τους να βελτιώνονται στην πρόθεση ψήφου από το, ιστορικά χαμηλό, 15% στο 19%.

Το πόσες δυνάμεις διαθέτουν ακόμα οι κυβερνητικοί εταίροι για να συνεχίσει να υφίσταται ο μεγάλος συνασπισμός θα το δούμε, ίσως ακόμα και σήμερα. Ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μέρκελ συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της εκτελεστικής εξουσίας σε ομοσπονδιακό, αλλά και τοπικό επίπεδο. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται το ζήτημα του προϋπολογισμού και τα περιθώρια χρηματοδότησης πολυδάπανων προτάσεων όπως η βασική σύνταξη για χαμηλοσυνταξιούχους που προτείνει το SPD και απορρίπτουν οι Συντηρητικοί.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει