Ένα βήμα πριν από τη σύλληψη των ενόχων


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, 07:31

Με σφιγμένη την ανάσα περιμένει η οικογένεια του Παύλου Φύσσα την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που θα κρίνει ποιοι και πόσοι από τους καταδικασθέντες από το «διευθυντήριο» της Χρυσής Αυγής  αλλά και από τα μέλη της που συμμετείχαν, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, στην εγκληματική οργάνωση και υπήρξαν  συνεργοί όχι μόνο  στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού αλλά και στις υπόλοιπες εγκληματικές ενέργειες θα οδηγηθούν τελικά στη φυλακή.

Στα …μαλακά ή στη φυλακή οι καταδικασθέντες;

Η απόφαση αυτή θα καταδείξει, σύμφωνα με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, εάν η καταδίκη της Χρυσής Αυγής θα παραμείνει στα… χαρτιά και θα καταστεί στην ουσία  «κενή περιεχομένου» ή θα στείλει σαφές μήνυμα  πως η ανοχή στην εγκληματική δράση της τελείωσε.

Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο παρότι τείνουν προς τις ανώτατες προβλεπόμενες, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, εν τούτοις, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην ατιμωρησία πολλά από τα μέλη της Χρυσής Αυγής που πρωτοστάτησαν στις δολοφονικές επιθέσεις της οργάνωσης  εάν τελικά οι δικαστές δώσουν ανασταλτική  δύναμη στην έφεσή τους. «Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε όσους καταδικάστηκαν για διεύθυνση βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο. Στο ανώτατο  όριο και η ποινή του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα.  Όχι όμως των συνεργών του. Όχι πολλών άλλων καταδικασθέντων για ένταξη που «γλύτωσαν πολύ φτηνά» και άκουσαν ποινές σχεδόν στο ελάχιστο όριο με η χωρίς ελαφρυντικό. Και ακόμα περισσότερο των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων», επισημαίνει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης ο οποίος στηλιτεύει τις ποινές που επιβλήθηκαν στους συνεργούς των εγκληματικών ενεργειών της οργάνωσης, σημειώνοντας: «Η απόφαση επί των ποινών έχει πολλά λάθη και κινδυνεύει να παραδώσει στην ατιμωρησία αρκετούς από αυτούς που έκρινε ένοχους. Δεν ξέρω ποιο σκεπτικό οδήγησε στην απόφαση να κριθούν επιεικέστερα από τον εκτελεστή του Φύσσα για το αδίκημα της ένταξης στελέχη, πρωτοπαλίκαρα και βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης, η να δοθεί ποινή μόνο επτά ετών στα μέλη της και παρ ολίγον δολοφόνους του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουσίντ Εμπάρακ».

Η ύστατη «μάχη» των υπεράσπισης

Στη «μάχη» για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης, οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να «επιστρατεύσουν» ακόμη και μάρτυρες προκειμένου να πείσουν τους δικαστές πως τόσο οι πρώην βουλευτές όσο και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες δεν θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή. Για το λόγο αυτό, οι αγορεύσεις τους αναμένεται να διαρκέσουν επί ώρες με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο πότε τελικά θα εκδοθεί η σχετική απόφαση των δικαστών.

Το «στοίχημα» του ανασταλτικού

«Εκτός ίσως από την διευθυντική επτάδα (μάλλον τους έξι από τους επτά), όλοι οι υπόλοιποι διεκδικούν από αύριο με αξιώσεις να τους δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που θα ασκήσουν. Αν γίνει δεκτή θα δούμε το αδιανόητο, να περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια για να εκτίσουν την ποινή τους. Και όλη η μακρόχρονη και πολυπρόσωπη δίκη να καταλήγει στη φυλάκιση μόνο έξι η επτά κατηγορουμένων», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπαδάκης.

Πότε προβλέπεται υφ’ όρον απόλυση

Σύμφωνα πάντως με το νέο Ποινικό Κώδικα, όσοι από τους καταδικασθέντες σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης πάρουν τελικά το δρόμο για τις φυλακές, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υφ’ όρον απόλυση,  ύστερα από τουλάχιστον 4,6  χρόνια κράτησης, αφού δηλ. έχουν εκτίσει το 1/3 της πραγματικής ποινής τους και τα 4/5 με μεροκάματα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Η αίτησή τους θα κριθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει μεταξύ άλλων εάν  η διαγωγή τους στη φυλακή δείχνει πως έχουν μεταμεληθεί αλλά και αν εξακολουθούν να θεωρούνται επικίνδυνοι για τη διάπραξη και νέων αδικημάτων


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, 07:31

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει