«Ένοχος για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου»


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 12:01

Την ενοχή του Αρτέμη Σώρρα μόνο για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας όπου δικάζεται μαζί με άλλους 22 συνεργάτες του.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγούν όλοι οι συγκατηγορούμενοι του Αρτέμη Σώρρα, υποστηρίζοντας ότι ο ιδρυτής του φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» αποπειράθηκε να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, μόνος του, χωρίς τη συνδρομή κάποιας εγκληματικής οργάνωσης και δίχως να προκύψει ότι προχώρησε σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του Αρτέμη Σώρρα, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, δεν κατάφεραν να προκαλέσουν ζημία στο ελληνικό δημόσιο, καθώς όσοι τα πίστεψαν, αποστέλλοντας τις επίμαχες εξώδικες δηλώσεις στις Εφορία, είχαν ούτως ή άλλως ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν. ες τις κατηγορίες. «Δεν προέκυψε ότι οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και δεν το έκαναν», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

«Ο Αρτ. Σώρρας κατά μόνος, καθώς μόνος αυτός υπέβαλε την πρόταση για τη δανειοδότηση της χώρας, παρέστησε ψευδή γεγονότα προκειμένου να αποκομίσει περιουσιακό όφελος. Να κριθεί ένοχος για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η πράξη, ανεξάρτητα της βούλησής του, επειδή δηλαδή διαπιστώθηκε το ψευδές των ισχυρισμών του»,  ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός.

Όπως υποστήριξε στην αγόρευσή της, ο Αρτ. Σώρρας κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση δανειοδότησης της χώρας ύψους 600 δις. δολαρίων, με επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή τα 100 έτη, εφόσον υπήρχε εγγύηση με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. «Έγινε έρευνα από τις δημόσιες υπηρεσίες και προέκυψε ότι πρόκειται περί απάτης. Μάλιστα, με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απάτης και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφίας» επεσήμανε στην αγόρευσή της και κατέληξε: «Έγινε πολυεπίπεδος έλεγχος. Υπήρχε δυσπιστία στην πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών. Ο Σώρρας παρουσίαζε ότι διέθετε τον πλούτο των 11 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως».

Αναφερόμενη στους συνεργάτες του Σώρρα που βρίσκονται κατηγορούμενοι, η εισαγγελέας ζήτησε την πλήρη απαλλαγή τους από την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε η δράση της, αλλά «μία πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι». Αντίστοιχα, για το αδίκημα της νομιμοποποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα επίσης ζήτησε την αθώωση και των 23 κατηγορουμένων, αναφέροντας πως «δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος».

Όσον αφορά τα επίμαχα  εξώδικα που χιλιάδες οφειλέτες κατέθεσαν σε δημόσιες υπηρεσίες,  υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε το δημόσιο να εξοφληθεί από τα χρήματα που διαχειριζόταν ο Αρτ. Σώρρας, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι «οι οφειλές ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες κατά την κατάθεση των εξωδίκων. Οι επίμαχοι οφειλέτες αντιμετωπίστηκαν, όπως και οι υπόλοιποι. Η μόνη συνέπεια ήταν ότι έπρεπε να συγκεντρώσουν τις εξώδικες δηλώσεις. Δεν προκύπτει άμεση ζημία του Δημοσίου, καθώς δεν προέκυψε ότι οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και δεν το έκαναν».

Την υφ’ όρων παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής εισηγήθηκε η εισαγγελέας και για την χρήση της περιβόητης αθωωτικής  απόφασης του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου που προέβαλε ο  Αρτ. Σώρρας για να πείσει περί των ισχυρισμών του. «Έχοντας την αθωωτική απόφαση του Η’ Μονομελούς άρχισε να διαδίδει μέσω των ανθρώπων του, που τον ακολουθούσαν, ότι ήταν ο από μηχανής θεός που θα έσωζε τη χώρα από τα δεινά της» υπογράμμισε, ζητώντας ωστόσο την απαλλαγή του.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει