Ένταλμα σύλληψης για το «δεξί χέρι» του ΜοράλεςΗ βολιβιανή εισαγγελία εξέδωσε τη Δευτέρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χουάν Ραμόν Κιντάνα, που υπήρξε δεξί χέρι του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες και η μεταβατική κυβέρνηση κατηγορεί για «ανταρσία» και «τρομοκρατία».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αρτούρο Μουρίγιο, μέσω Twitter, ζητά να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Κιντάνα. Τον θεωρεί «δράστη και συναυτουργό» στα εγκλήματα της «ανταρσίας», της «δημόσιας υποκίνησης στην τέλεση κακουργημάτων», της «τρομοκρατίας» και «της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», έγραψε ο ίδιος.

Τον Νοέμβριο, ενώ η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες απειλείτο από τη ριζοσπαστική δεξιά, ο Κιντάνα είχε δηλώσει πως εάν ο πρόεδρος ανατρεπόταν, η Βολιβία θα «μεταμορφωνόταν σε μεγάλο πεδίο μάχης, σε σύγχρονο Βιετνάμ».

Ο Μοράλες παραιτήθηκε τη 10η Νοεμβρίου, υπό πίεση εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησε ότι διέπραξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, την ανταρσία πολλών μονάδων της αστυνομίας και την απαίτηση του στρατού να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας, ο οποίος διεκδίκησε τον Οκτώβριο νέα θητεία, ανακηρύχθηκε νικητής της αναμέτρησης από τον πρώτο γύρο.

Όμως η αντιπολίτευση αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της επαλήθευσης που έκανε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκαναν λόγο για σοβαρές παρατυπίες.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019, 10:41

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει