Έντονη ανησυχία στο «Σωτηρία» και καταγγελίες για ακατάλληλες μάσκες

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητά την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία, στο οποίο νοσηλεύονται 25 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σύμφωνα με την καταγγελία των γιατρών οι μάσκες δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας, αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος πριν τη διανομή του υγειονομικού υλικού για να μην φτάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις. Επίσης απαιτούμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν», αναφέρουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Για fake news κάνουν λόγο κύκλοι του Υπουργείου Υγείας, αλλά όχι επίσημα και αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες μάσκες είναι κατάλληλες για ιατρική χρήση και έχουν την έγκριση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.

Όσον αφορά δε, στην ανάρτηση του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολαου στο twitter, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν οτι «ο αριθμός που επισημαίνεται στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος. Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οδηγεί εύκολα στην κατάρριψη και των σημερινών fake news…».

Κορωνοϊός: «Οι μάσκες είναι ακατάλληλες και δεν προσφέρουν επαρκή προστασία – Δεν είμαστε αναλώσιμοι», λένε οι γιατροί και απειλούν με μηνύσεις

Δείτε την καταγγελία των εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία»:

«Η κλινική μας από 11/3 που ξεκίνησε τη λειτουργία της έχει διαχειριστεί 44 ασθενείς –επιβεβαιωμένα COVID και αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25. Από διημέρου υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως «υψηλής αναπνευστικής προστασίας» – FFP2 (SAN QI 3Q-προέλευση πιθανώς Κίνα ή Κορέα).. Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, προστασία στο προσωπικό της κλινικής.

Ζητήσαμε να δούμε τις προδιαγραφές τους και τη συσκευασία τους για επιβεβαίωση του τύπου της προστασίας που προσφέρουν. Μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται «χέρι με χέρι» από την αποθήκη. Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον τύπο της μάσκας μέσω internet , ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για μάσκες κινεζικής κατασκευής που πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας 4 γιατρούς και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι . Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή και είμαστε το τμήμα που έχει διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας για να συνεχίσουμε την εργασία μας

Εφ όσον εν γνώσει του όποιου αρμόδιου μας δόθηκε ακατάλληλος εξοπλισμός που παρουσιάστηκε σαν επαρκής και σύμφωνος με τις προδιαγραφές, προκύπτει θέμα δόλου και έκθεσης του Υγειονομικού Προσωπικού σε κίνδυνο, πράξη που επιφέρει νομικές κυρώσεις.

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος από εμάς νοσήσει ως αποτέλεσμα του ελαττωματικού εξοπλισμού που μας δόθηκε, σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά

Εν αναμονή των άμεσων ενεργειών σας».

Σε επικοινωνία που είχε το zougla.gr με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκο για το θέμα που έχει προκύψει με ακατάλληλες μάσκες που εστάλησαν στα νοσοκομεία Σωτηρία και ΑΧΕΠΑ, σημειώνει τα εξής : «Yπάρχει έντονος προβληματισμός και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές κατά πόσο οι  ενισχυμένες χειρουργικές μάσκες που  έλαβαν τα νοσοκομεία  παρέχουν υψηλή προστασία  από τον COVID -19. Στις ΜΕΘ, το ιατρικό προσωπικό χρησιμοποιεί μάσκες FFP2 και FFP3 για την Ευρώπη (Ν95 στις ΗΠΑ), οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν το 95% των μικρών σωματιδίων από το να εισέλθουν στον οργανισμό μας».

Με την ανακοίνωση αυτή η ΠΟΕΔΗΝ κρατά ευδιάκριτες αποστάσεις από τους καταγγέλλοντες.

Λίγο νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης εξήγησε πώς οι μάσκες αυτές που διανεμήθηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» πληρούν πέραν κάθε αμφιβολίας τις προδιαγραφές προστασίας από τον κορωνοϊό.

 

 

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει