Έντονη αντίδραση των δικαστών για το άνοιγμα των δικαστηρίων


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020, 09:00

Με σκληρή κοινή ανακοίνωση τρεις δικαστικές ενώσεις αντιδρούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει να παραμείνουν ανοικτά και σε πλήρη λειτουργία τα δικαστήρια, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα που προτάσσονται έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καταγγέλλουν ότι η απόφαση αυτή εκθέτει σε κίνδυνο όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά και τους πολίτες που συνωστίζονται στις δικαστικές αίθουσες και προειδοποιούν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα συλλογικής δράσης πριν να είναι αργά.

Συγκεκριμένα στην κοινή ανακοίνωσή τους με τον τίτλο «εκθέτουν και εκτίθενται» οι τρεις δικαστικές ενώσεις αναφέρουν:

«Όλες τις προηγούμενες ημέρες, σε αναμονή της έκδοσης ΚΥΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού, προειδοποιήσαμε τους αρμόδιους, ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πολιτών σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να περιοριστεί για την προστασία της υγείας των διαδίκων και όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα προτείναμε εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς βελτίωση της αρχικά σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

Είναι φανερό πλέον, ότι η καθυστέρηση μιας ΚΥΑ που όφειλε να έχει εκδοθεί από το Σάββατο, ώστε να εφαρμοστεί από σήμερα Τρίτη, οφείλεται σε ομολογημένες συντεχνιακές παρεμβάσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία της υγείας. Με την εκδοθείσα πλέον ΚΥΑ προβλέπεται η πλήρης λειτουργία όλων των δικαστικών σχηματισμών της Χώρας σε συνθήκες αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, τη στιγμή που την περίοδο Απριλίου και Μαΐου με υποπολλαπλάσια κρούσματα η λειτουργία των Δικαστηρίων είχε ανασταλεί.

Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους πολίτες που θα συνωστίζονται το επόμενο διάστημα εντός των δικαστικών αιθουσών. Με την επιλογή αυτή ταυτόχρονα εκτίθεται στην δίκαιη κριτική, ότι κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα, προτάσσονται έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι Δικαστικές Ενώσεις δε θα μείνουν αδρανείς μπροστά σε μια τόσο κυνική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της Δικαιοσύνης, την προστασία των οποίων οφείλουμε πρώτα από όλα στους πολίτες. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις της, υιοθετώντας εμπράκτως τις εκτιμήσεις των ειδικών της υγείας και να περιορίσει τη λειτουργία των Δικαστηρίων, εκεί που η επιδημία καλπάζει. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά.»


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020, 09:03

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει