Έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Τσαβούσογλου και Σουηδής ΥΠΕΞ για Συρία και Κύπρο


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020, 17:32

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Σουηδής ομολόγου του, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανν Λίντε ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, ενώ έκανε λόγο για σεβασμό της κυπριακής κυριαρχίας στην ΑΟΖ.

Οι αναφορές αυτές φέρεται να εξόργισαν τον Τούρκο διπλωμάτη ο οποίος ρώτησε «γιατί το λέτε αυτό, σας έδωσε κανείς εντολή;» καταγγέλλοντάς της πως υποστηρίζει το PKK και διερωτώμενος γιατί δεν μιλάει για τους Τουρκοκύπριους.

Η λέξη που εξόργισε τον Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με την τουρκική «Haberler», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενοχλήθηκε από τη λέξη που χρησιμοποίησε η Σουηδή ομόλογός του. Όπως είπε, η λέξη «urge» (παροτρύνω) στη διπλωματία μεταφράζεται σαν να κοιτάζω αφ’ υψηλού. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως θα μπορούσε να πει «καλώ» την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία και διερωτήθηκε γιατί η Σουηδία υποστηρίζει το PKK και τους Κούρδους στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε στην τουρκική «Haberler» πως αφού η Σουηδή υπουργός αναφέρθηκε στα δικαιώματα των Κυπρίων, γιατί δεν μιλά και για εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος διερωτήθηκε αν οι Τουρκοκύπριοι δεν δικαιούνται μερίδιο στον φυσικό πλούτο και διαπίστωσε πως η Σουηδία θέλει να δείξει αλληλεγγύη μόνο εντός της ΕΕ. Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου αναρωτήθηκε γιατί δεν ασκεί η Σουηδή ομόλογός του κριτική και στην Ελλάδα, που, όπως ισχυρίστηκε, «βυθίζει τα πλοία τόσων προσφύγων στο Αιγαίο Πέλαγος».

Στιγμιότυπο με την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020, 17:32Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει