Έξαρση της πανδημίας στη Σερβία με το βρετανικό στέλεχος να κυριαρχεί

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, 22:55

Έξαρση της πανδημίας στη Σερβία με το βρετανικό στέλεχος να κυριαρχεί

H επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να είναι δύσκολη με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 5.000 εδώ και τρεις ημέρες. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 5.305 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν από επιπλοκές του κορωνοϊού 29 ασθενείς. Καταγράφεται δραματική αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.

Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 5.277 ασθενείς εκ των οποίων οι 228 είναι διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους η ραγδαία εξάπλωση του ιού οφείλεται στην κυριαρχία του βρετανικού στελέχους στον γενικό πληθυσμό. Η βρετανική παραλλαγή του ιού εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός δήλωσε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κρίσεων Τάνια Γιοβάνοβιτς.

Ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες έχουν προσβληθεί από το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού. Η καθηγήτρια Τάνια Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι η νοτιοαφρικανική παραλλαγή όπως και το στέλεχος της Βραζιλίας δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί στη Σερβία.

Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για να μην βρεθεί η χώρα στη δύσκολη κατάσταση που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είχε φτάσει τις 8.000 και οι ασθενείς στα νοσοκομεία τους 10.000. Στη Σερβία μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 2.109.618 εμβολιασμοί, ενώ 825.981 πολίτες έκαναν και τη δεύτερη δόση.

Στο Βελιγράδι που αποτελεί την μεγαλύτερη εστία διασποράς της νόσου εμβολιάστηκε το 28,65% των ενηλίκων κατοίκων και το 17,3% έκανε και τις δύο δόσεις. Στην πρωτεύουσα της Σερβίας άρχισαν από σήμερα να λειτουργούν δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα όπου χρησιμοποιείται αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca και όπου μπορούν να προσέλθουν για εμβολιασμό όσοι το επιθυμούν χωρίς προηγουμένως να έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση και ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι σε κάποια ομάδα προτεραιότητας.

Σε τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τη διοίκηση της κινεζικής εταιρείας Sinopharm συμφωνήθηκε η κατασκευή από κοινού εργοστασίου παραγωγής κινεζικών εμβολίων. Ανάλογη συμφωνία επετεύχθη πρόσφατα και με το ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας για την παραγωγή στο Βελιγράδι του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι με τη λειτουργία αυτών των δύο εργοστασίων, μέχρι το τέλος του 2021, θα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής, ετησίως, σαράντα εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για τον κορωνοϊό ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα εξάγεται.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, 22:55

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει