Έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά του 1982 πωλείται σε δημοπρασία


Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όχι μόνο στην αμερικανική ιστορία, αλλά και στην παγκόσμια ιστορία, καθώς τα έργα του και το χαρακτηριστικό του στυλ συνεχίζουν να διαποτίζουν τη δημοφιλή κουλτούρα και τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε Μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Τώρα μία εντυπωσιακή αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη με τίτλο «Self-Portrait as a Heel Part Two» θα πωληθεί σε δημοπρασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο

Το «Self-Portrait as a Heel Part Two» αποτελεί ένα από τα νεο – εξπρεσιονιστικά έstreet art έργα του Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Ο εικαστικός κυκλοφόρησε αυτό το αυτοπορτρέτο το 1982, το οποίο έγινε ένα από τα πιο πετυχημένα σχέδιά του. Χρησιμοποίησε ακρυλικό και λάδι για να σχεδιάσει σε καμβά.

Ζαν Μισέλ Μπασκιά – Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά (Jean-Michel Basquiat) ήταν Αμερικανός ζωγράφος που γνώρισε επιτυχία κατά τη δεκαετία του 1980 ως μέρος του κινήματος του νεοεξπρεσιονισμού.

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν 22 Δεκεμβρίου 1960 στη Νέα Υόρκη. Σε ηλικία 17 ετών άρχισε να σχεδιάζει με σπρέι γκράφιτι στο μετρό της Νέας Υόρκης, υπογράφοντας ως SAMO. Εγκατέλειψε το σχολείο και ζούσε πουλώντας μπλουζάκια και καρτ ποστάλ, ζωγραφισμένα από τον ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τέχνη του Basquiat επικεντρώθηκε σε διχοτομίες όπως ο πλούτος έναντι της φτώχειας, η ενσωμάτωση έναντι του διαχωρισμού και η εσωτερική έναντι της εξωτερικής εμπειρίας. Οικειοποιήθηκε την ποίηση, το σχέδιο και τη ζωγραφική, και πάντρεψε κείμενο και εικόνα, αφαίρεση, εικονογράφηση και ιστορικές πληροφορίες αναμεμειγμένες με τη σύγχρονη κριτική. Χρησιμοποίησε τον κοινωνικό σχολιασμό στους πίνακές του ως εργαλείο ενδοσκόπησης και ταύτισης με τις εμπειρίες του στη μαύρη κοινότητα, καθώς και για επιθέσεις σε δομές εξουσίας και συστήματα ρατσισμού. Η οπτική του ποιητική ήταν έντονα πολιτική και άμεση στην κριτική τους για την αποικιοκρατία και την υποστήριξη της ταξικής πάλης.

Ήταν ιδιαίτερα λάτρης της jazz και του bebop και ανέφερε συχνά τον σαξοφωνίστα Τσάρλι Πάρκερ ως ήρωα.

Στις 2 Αυγούστου 1988 πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ηλικία 27 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει