Έργο 1,7 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο Πηλίου στο Ξουρίχτι

Κώστας Αγοραστός: Αποκαθιστούμε την ασφαλή κυκλοφορία και διευκολύνουμε την επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο του Πηλίου και συγκεκριμένα στην Ε.Ο. Βόλου – Τσαγκαράδας – Ζαγοράς, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδωσε την έγκριση δημοπράτησης για το έργο «Σταθεροποίηση και αποκατάσταση αστοχιών λόγω των κατολισθητικών φαινόμενων στην Ε.Ο. Βόλου-Τσαγκαράδας-Ζαγοράς (ΧΘ 42+000 & ΧΘ 48+000)». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,7 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το έργο πλέον πηγαίνει για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αμέσως μετά αναμένεται η υπογραφή σύμβασης κατασκευής μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του αναδόχου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με το έργο αυτό βελτιώνουμε την ασφάλεια τμημάτων του οδικού δικτύου του Πηλίου στο Ξουρίχτι και διευκολύνουμε την επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο ρίχνει χρήμα στην τοπική οικονομία και στηρίζει θέσεις εργασίας. Η υλοποίηση έργων όπως αυτό βοηθούν στην βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών, πολιτών και εμπορευμάτων, στην μείωση της επικινδυνότητας αλλά και των επιπτώσεων τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και την ένταξη του έργου τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση».

Με το έργο αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί σταθεροποίηση και αποκατάσταση των αστοχιών λόγω επιδείνωσης των κατολισθητικών φαινομένων μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή στις 21 και 22 Μαΐου 2016 στην Ε.Ο. Βόλου-Τσαγκαράδας-Ζαγοράς στις ΧΘ 42+000 και 48+000.

Με το παρόν έργο θα αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν στις ως άνω χιλιομετρικές θέσεις με αποτέλεσμα τα προϊόντα της κατολίσθησης να αποκόψουν την κυκλοφορία και να καταστήσουν ιδιαίτερα προβληματική τη διέλευση μεγάλων φορτηγών οχημάτων. Το φαινόμενο έγινε εντονότερο μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή στις 21 και 22 Μαΐου 2016. Τα προτεινόμενα μέτρα στο παρόν έργο αποσκοπούν αφενός μεν να εξασφαλίσουν τη διέλευση οχημάτων και πεζών με ασφάλεια, αφετέρου δε να περιορίσουν τα αίτια του φαινομένου της αστοχίας και στις δύο θέσεις.

Μεταξύ άλλων θα εκτελεστούν αποστραγγιστικά έργα προκειμένου τόσο τα επιφανειακά ύδατα, όσο και τα υπόγεια να απομακρύνονται το δυνατόν ταχύτερα και να μην εισέρχονται στη μάζα του πρανούς. Με βάση τη μορφολογία του πρανούς προέκυψε ότι απαιτούνται τρεις σειρές αποστραγγιστικών γεωτρήσεων σε αξονικές αποστάσεις ανά 3 μέτρα με μικρή κλίση προς τα άνω (τύπος βεντάλιας), οι οποίες θα εκτείνονται και πέραν της επιφάνειας ολίσθησης και θα υδρομαστεύσουν το πρανές.

Επίσης, για την αντιμετώπιση βραχοπτώσεων θα κατασκευαστεί φράχτης ανάσχεσης στην εθνική οδό και σε ένα τμήμα τοιχείου στην αρχή της παράπλευρης οδού, ενώ για την απομάκρυνση των επιφανειακών υδάτων, θα κατασκευαστεί μια σειρά έργων υδραυλικής φύσεως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει