Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών ο Απόστολος ΠίτσοςΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023, 10:50

Πλήρης ημερών και με απόλυτη διαύγεια πνεύματος μέχρι τις τελευταίες του στιγμές, έφυγε από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου, σε ηλικία 104 ετών και έξι μηνών ο Απόστολος Πίτσος. Ο εκλιπών έφυγε από τη ζωή ανάμεσα στην οικογένειά του, ήσυχα στο σπίτι του. 

Όντας ο πατριάρχης της ομώνυμης ελληνικής βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών, συνέδεσε τη σταδιοδρομία του με την απογείωση της. Στηρίχθηκε στη δημιουργική παραγωγή, εφοδιάζοντας για αρκετές δεκαετίες τα ελληνικά νοικοκυριά με τα ομώνυμα προϊόντα του εργοστασίου του, κουζίνες, ψυγεία, απορροφητήρες, και άλλες συναφείς  συσκευές  οικιακής χρήσης. 

Ο εμβληματικός βιομήχανος γεννήθηκε στους Αμπελοκήπους των Αθηνών στις 29 Ιουνίου 1918. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή, όπου στην τρίτη τάξη συμμαθητής του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Μάλιστα όντας ο γηραιότερος εν ζωή απόφοιτος μετέφερε την εικόνα της προπολεμικής Γερμανικής Σχολής με τις διηγήσεις αλλά και το βιβλίο του, που εξέδωσε το 2020 σε ηλικία 102 (!) ετών. 

Το 1937 έφυγε για τη Γερμανία, όπου σπούδασε μηχανολόγος. Το 1959 το εργοστάσιο της Πίτσος ξεκίνησε την παραγωγή σύγχρονων ψυγείων σε νέο εργοστάσιο, ενώ σύντομα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και την παραγωγή ευρέως φάσματος από σύγχρονες οικιακές συσκευές της εποχής, περιλαμβανομένων και τηλεοράσεων. Το 1976 η εταιρεία αγοράστηκε από την Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH. Είκοσι χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «BSP ΑΒΕ Οικιακών Συσκευών». Οι κατασκευαστές Gaggenau και Neff εντάχθηκαν στην εταιρεία το 1998 και το 2002 αντίστοιχα. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονταν στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στην Αθήνα και η εταιρεία απασχολούσε συνολικά 1.400 άτομα. Τον Οκτώβριο του 2020 η Πίτσος ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ελλάδα και την μετεγκατάστασή του στην Τουρκία. Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά στις 31 Μαρτίου 2021.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023, 10:52Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει