Αίτημα στις ΗΠΑ για την έκδοση πρώην υπουργού που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικώνΟμοσπονδιακό δικαστήριο του Μεξικού υπέβαλε αίτημα στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ για την έκδοση του πρώην υπουργού Ασφαλείας της χώρας Χενάρο Γκαρσία Λούνα, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών και είναι προφυλακισμένος στη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε χθες Δευτέρα το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αίτημα έκδοσης υποβλήθηκε στη βάση εντάλματος σύλληψης του Γκαρσία Λούνα στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται σε βάρος του από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, ο Γκαρσία Λούνα αντιμετωπίζει έρευνα για υπεξαίρεση κεφαλαίων του δημοσίου όταν ήταν υπουργός Ασφαλείας στην κυβέρνηση του Φελίπε Καλδερόν (2006-2012). Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εγκρίθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που άρχισε να διενεργείται στο Μεξικό για τον Γκαρσία Λούνα, ο οποίος συνελήφθη την 9η Δεκεμβρίου 2019 στο Τέξας καθώς οι αμερικανικές διωκτικές αρχές τον κατηγορούν ότι δωροδοκούνταν για να παρέχει προστασία στο καρτέλ Σιναλόα και ότι ενεχόταν στη διακίνηση ποσότητας συνολικά 53 τόνων κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ.

Η υπεράσπιση ζήτησε χθες Δευτέρα νέα αναβολή της δίκης του για να μπορέσει να συνεννοηθεί με τον εντολέα της, καθώς ο Γκαρσία Λούνα βρίσκεται στην απομόνωση, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, στη φυλακή όπου κρατείται, σύμφωνα με τον Τύπο.

Ο δικαστής όρισε την επόμενη δικάσιμο την 17η Φεβρουαρίου 2021.

Την 7η Οκτωβρίου, ο Γκαρσία Λούνα ομολόγησε την ενοχή του σε πέντε κατηγορίες ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή 10 ετών κάθειρξης.

Πριν από την ενδεχόμενη έκδοσή του στο Μεξικό, ο πρώην υπουργός θα πρέπει να δικαστεί στις ΗΠΑ και να εκτίσει εκεί την ποινή του εάν καταδικαστεί, εάν δεν υπάρξει διαφορετική διευθέτηση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προχωρήσουν στην έκδοση στο Μεξικό του στρατηγού ε.α. Σαλβαδόρ Σιενφουέγος, άλλοτε υπουργού Άμυνας (2012-2018). Είχε συλληφθεί στο Λος Άντζελες, καθώς κατηγορείτο ότι παρείχε προστασία σε καρτέλ ναρκωτικών.

Αμερικανίδα ομοσπονδιακή δικάστρια επικύρωσε την εγκατάλειψη της δίωξης του απόστρατου στρατηγού από τις ΗΠΑ και ο πρώην υπουργός Άμυνας επαναπατρίστηκε τη 19η Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως πήρε την απόφαση αυτή, κατόπιν συμφωνίας με τον Μεξικανό ομόλογό του, στο όνομα της «εταιρικής σχέσης» των δύο κρατών στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και για να επιτραπεί στις μεξικανικές αρχές να διενεργήσουν δική τους έρευνα σε βάρος του στρατηγού εν αποστρατεία.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει