Αγοραστός στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι στην κοινωνία
«Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι στην κοινωνία: Να κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας για τους συνανθρώπους μας. Η καθεμιά και ο καθένας ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Και αν το κάνει καλά, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΔΕ) στη Θεσσαλονίκη.
«Εμείς στην αυτοδιοίκηση δεν είμαστε της λογικής της μετάθεσης των ευθυνών και να στρουθοκαμιλίζουμε στη ζώσα πραγματικότητα και στα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Η κοινωνία έχει οδηγηθεί τόσο μακριά από τη φυσική της ισορροπία σε ότι αφορά την εργασία, την κοινωνική ομοιογένεια, την ισότητα, την παραγωγικότητα, που η επιστροφή στην κανονικότητα θα έχει κόστος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε ότι «ενωμένη η αυτοδιοίκηση, όπως κατάφερε να αποσυρθεί η διάταξη για τους διοικητικούς γραμματείς, καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις: το ασφυκτικό πλαίσιο στη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», την υποστελέχωση».
Για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών από τον προϋπολογισμό του 2017, ανέφερε ότι είναι μειωμένη κατά 450 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με όσα θα έπρεπε να λάβουν με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους από το φόρο εισοδήματος και το ΦΠΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εκ των πραγμάτων τίθεται ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό για το πώς μπορεί να γίνεται λόγος περί ουσιαστικής μεταρρύθμισης στον «Καλλικράτη» αφού λείπει το πιο κρίσιμο στοιχείο: οι πόροι και το προσωπικό».
«Η μεταρρύθμιση στον Καλλικράτη δεν μπορεί να εξαντληθεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου», κατέστησε σαφές ο κ. Κώστας Αγοραστός και κάλεσε τους δημάρχους να συστρατευθούν και να υποστηρίξουν την τεκμηριωμένη πρόταση των Περιφερειών για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, δηλαδή να αποκτήσει την αρμοδιότητα να θεσπίζει κανόνες δικαίου, για τα θέματα αρμοδιότητάς της.
«Απ’ αυτήν την εξέλιξη ωφελημένη θα είναι και μάλιστα σημαντικά η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, όπως φυσικά μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι ο τόπος μας και η κοινωνία», εκτίμησε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και επανέφερε την πρότασή του για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με την Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή.
«Η χώρα μας πρέπει να παράξει. Διότι αν δεν το κάνει και αν δεν το κάνει γρήγορα, δεν θα μπορέσει ούτε το σημερινό επίπεδο διαβίωσης και λειτουργίας να διατηρήσει, το οποίο βεβαίως είναι κατά κοινή παραδοχή ανεπαρκές», προειδοποίησε.
Ο κ. Κώστας Αγοραστός επαναβεβαίωσε την θέση της Ένωσης Περιφερειών για στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού και τάχθηκε υπέρ του ουσιαστικού και τολμηρού διαλόγου για αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο «κεντρικό κράτος με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του – περιφέρειες – δήμοι».
«Οι Περιφέρειες δεν είναι ένας υπερδημοτικός φορέας, δηλαδή ένας οργανισμός με «υπερ-δημοτική» εδαφικότητα και σφαίρα αρμοδιοτήτων. Οι Περιφέρειες πρέπει να συνιστούν ένα αμιγώς περιφερειακό επίπεδο διακυβέρνησης, με συγκεκριμένα θεσμικά χαρακτηριστικά και ξεκάθαρο θεσμικό ρόλο», σημείωσε.