Αδιαφορία για τις δολοφονίες γυναικών στην Τουρκία

Ακόμη μία δολοφονία νεαρής γυναίκας ταράζει τις τελευταίες μέρες την τουρκική κοινή γνώμη. Την περασμένη Τρίτη η 20χρονη Κερέν Έτσντεμιρ από την επαρχία Ορντού της Μαύρης Θάλασσας επέστρεφε σπίτι της έπειτα από μάθημα μπαλέτου.

Ένας άγνωστος άνδρας την παρακολουθούσε και εισέβαλε στο σπίτι της χωρίς η ίδια να το αντιληφθεί. Με ένα μαχαίρι τής επέφερε βαριά τραύματα. Η άτυχη κοπέλα υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο.

Ο δράστης είχε βαρύ ποινικό μητρώο, είχε καταδικαστεί 12 φορές για εγκλήματα, όπως παιδοκτονία και ληστεία. Λίγο πριν από τη δολοφονία της 20χρονης, είχε αποδράσει από τη φυλακή. Συνελήφθη μία μέρα μετά το στυγερό έγκλημα.

Οι ευθύνες κυβέρνησης και δικαιοσύνης

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η πρόσφατη δολοφονία της Κερέν τάραξε την τουρκική κοινωνία, ενώ πολλοί πολιτικοί εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους. «Έχουμε πληγωθεί όλοι μας βαθιά. Ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί. Οι εισαγγελείς μας ερευνούν κάθε πτυχή της υπόθεσης» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. Παράλληλα, τα συλλυπητήριά του εξέφρασε δημόσια ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού λέγοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω την κόρη μας». Αλλά όλες αυτές οι δηλώσεις δεν σημαίνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις δολοφονίες γυναικών. Για καιρό τόσο η κυβέρνηση όσο και τουρκική Δικαιοσύνη συγκάλυπταν το πρόβλημα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ΜΚΟ «We Will Stop Femicide» κάνει λόγο για 430 δολοφονίες γυναικών στην Τουρκία μέσα στο 2019.

Πολλές ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και γκρουπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη. Τελευταία, ο αριθμός των περιστατικών βίας κατά γυναικών αυξάνεται. Μια άλλη πρόσφατη υπόθεση δολοφονίας 23χρονης στην Άγκυρα, μέσα στον χώρο εργασίας της έπειτα από βιασμό, προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις για τον τρόπο χειρισμού της από τις Αρχές και τους δικηγόρους της υπόθεσης.

Η 23χρονη Σουλ Τσετ βιάστηκε, χτυπήθηκε και στραγγαλίστηκε από τον διευθυντή και έναν συνάδελφό της, πριν οι δυο τους τη ρίξουν από το παράθυρο παρουσιάζοντας την υπόθεση σαν αυτοκτονία. Την προηγούμενη εβδομάδα δικαστήριο απήγγειλε τις ποινές: ισόβια κάθειρξη στον βασικό δράστη και κάθειρξη 19 ετών στον συνεργό. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι οι ανακριτικές αρχές ήθελαν να επισπεύσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης. Εμείς ως γυναίκες δείξαμε αλληλεγγύη και επιμείναμε» αναφέρει η Χούλια Γκιουλμπαχάρα από την οργάνωση «Platform for Equality Mechanisms».

Οι διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας

Οι ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών πιστεύουν ότι ασκώντας πίεση θα αλλάξει η στάση των Αρχών αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Πολλές γυναίκες βασίζονται στη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης (2014) για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Οι χώρες που συνυπέγραψαν τη Σύμβαση δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Τουρκία έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από πέντε χρόνια και διαθέτει τη νομική βάση για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης. Ωστόσο, πολλοί λένε ότι οι όροι της Σύμβασης δεν τηρούνται στην πράξη από την Τουρκία και ότι για την αποτελεσματική εφαρμογή της απαιτείται οι ανακριτικές και δικαστικές αρχές να τηρούν επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές που αυτή θέτει.

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Σενάζ Κιγμάζ Μπαχτσετσί που ζει στο Βερολίνο, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τη θέληση να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις στο πεδίο αυτό. Πολλοί, επίσης, θεωρούν ότι η έλλειψη θέλησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει να κάνει και με τις πατριαρχικές δομές της τουρκικής κοινωνίας. Ακόμη κι αν υπάρχει η νομική βάση, συχνά αυτό που λένε σε μια γυναίκα-θύμα βίας είναι απλώς: «Πήγαινε πίσω στον άνδρα σου», αναφέρει, τέλος, ο Τούρκος δικηγόρος Γκοκτσέ Γιαζάρ.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει