Αδικαιολόγητο το χαράτσι στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών
Τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κόλπους των παραγωγών φωτοβολταϊκών της Θεσσαλίας καθώς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 5% επί του ποσού της επιχορήγησης για την επένδυση, χωρίς να έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα της επιδότησης, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μπουκώρος.
Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής: «Παραγωγοί φωτοβολταϊκών, οι οποίοι δεν απέστειλαν τα στοιχεία τους, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, τους επιβάλλεται «ποινή» της τάξεως του 5% επί του ποσού της επιχορήγησης. Συγκεκριμένα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου δεν ήταν σε θέση, εκείνη τη δεδομένη χρονική περίοδο έγκρισης των φωτοβολταϊκών επιδοτήσεων, να δεχτούν την αποστολή των στοιχείων των παραγωγών. Αποτέλεσμα είναι αυτή η κατάσταση να εκκρεμεί, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση προς τους δικαιούχους. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι από αυτούς καλούνται να πληρώσουν ακριβά το έλλειμμα ενημέρωσης για το οποίο ευθύνεται η πολιτεία, καθώς το ποσοστό του προστίμου του 5% επί της επένδυσης είναι ιδιαιτέρως «τσουχτερό», ειδικότερα για όσους δεν έχουν εισπράξει ακόμη την επιδότηση από το 2010 και μετά.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πονηρό και άδικο χαράτσι.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Εάν προτίθεται να δείξει ανοχή ως προς τη διαδικασία της αποστολής των στοιχείων των δικαιούχων και να μην επιβάλλει την αδικαιολόγητη τιμωρία του 5% προστίμου επί της επένδυσης, τη στιγμή μάλιστα που ακόμη εκκρεμεί η απόδοσή της στους δικαιούχους παραγωγούς.
Πότε θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις που εκκρεμούν στους δικαιούχους παραγωγούς φωτοβολταϊκών» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.