Αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν τις απευθείας πτήσεις προς το ΜαρόκοΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, 20:11

Ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν τις απευθείας πτήσεις προς το Μαρόκο, έξι και πλέον μήνες μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Αεροσκάφος της Israir απογειώθηκε σήμερα από το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, με προορισμό το Μαρακές.

Πτήση της εθνικής αεροπορικής εταιρίας El Al προσγειώθηκε επίσης σήμερα το απόγευμα στο Μαρακές. Μαροκινού τύπου στολισμός περίμενε τους επιβάτες στο αεροδρόμιο στο Ισραήλ. Η εταιρεία έχει πει πως θα πραγματοποιεί πέντε πτήσεις την εβδομάδα προς το Μαρακές και την Καζαμπλάνκα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Ισραήλ και το Μαρόκο συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν διπλωματικές σχέσεις. Προηγουμένως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Πριν από αυτό, μόνο δύο αραβικά κράτη, η Αίγυπτος και το Ισραήλ διατηρούσαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι νέες συμφωνίες ήταν αποτέλεσμα μεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι περισσότερες αραβικές χώρες αρνούνταν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ επί δεκαετίες λόγω της σύγκρουσής του με τους Παλαιστίνιους, που αμφισβητούν την κατοχή του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους που ελέγχεται από το Ισραήλ.

Η πρώτη συμβολική απευθείας πτήση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Μαρόκο έπειτα από δεκαετίες πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο. Ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, επέβαινε στο αεροπλάνο το οποίο προσγειώθηκε στη Ραμπάτ.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, 20:11Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει