Αζερμπαϊτζάν: Δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» προς το Ναχιτσεβάν


Το Αζερμπαϊτζάν δεν σκοπεύει να αναλάβει στρατιωτική δράση για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς τον θύλακα του Ναχιτσεβάν μέσω της Αρμενίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου.

Η στρατιωτική επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία οι Αζέροι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ πυροδότησε φόβους στην Αρμενία ότι ο Μπακού μπορεί να χρησιμοποιήσει βία για να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» προς το Ναχιτσεβάν. Όμως ο Χικμέτ Χατζίεφ, ο σύμβουλος του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, είπε ότι το Μπακού θέλει μόνο να δημιουργήσει συγκοινωνιακές συνδέσεις μέσω της Αρμενίας, κάτι που, όπως είπε, θα ωφελούσε και τις δύο χώρες αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει στρατιωτικούς στόχους για τα εδάφη της Αρμενίας, αυτό είναι (…) εκτός της ατζέντας του Αζερμπαϊτζάν» είπε στο πρακτορείο Reuters. «Η πρότασή μας προς την Αρμενία αφορά την κατασκευή γραμμών συνδεσιμότητας, διαδρόμων μεταφοράς, με πολύ ειρηνικό τρόπο», πρόσθεσε.

Χθες ο Αλίεφ, στη συνάντηση που είχε στο Ναχιτσεβάν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε τη δημιουργία ενός τέτοιου χερσαίου διαδρόμου με τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν θα αποκτούσε απευθείας σύνδεση με τη στενή σύμμαχό του, την Τουρκία.

Ένα κανάλι στο Telegram που συνδέεται με τους Αρμένιους του Καραμπάχ και αποκαλείται «Δημοκρατία του Αρτσάχ» χαρακτήρισε «δυσοίωνες» τις δηλώσεις του Αλίεφ. «Ο νέος στόχος του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας είναι το Σιούνικ (η επαρχία της νότιας Αρμενίας από την οποία θα περνούσε ένας τέτοιος διάδρομος). Ήδη, το διακηρύσσουν ανοιχτά. Οι προετοιμασίες του πολέμου είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε το κανάλι αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει