Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και Λιβύη αναγνωρίζουν τα Κατεχόμενα


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, 09:36

Έγινε και αυτό όπως ήταν αναμενόμενο. Η διευθέτηση της σύγκρουσης στον Καύκασο με νίκη στα χαρτιά το Αζερμπαϊτζάν αλλά με απόλυτο κυρίαρχο τη Ρωσία και με την Τουρκία να αποκομίζει οφέλη, η Άγκυρα προχώρησε στο επόμενο βήμα το οποίο δεν μπορούσε να υλοποιήσει όλες αυτές τις δεκαετίες. Έτσι το Αζερμπαϊτζάν θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, την λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου, δηλαδή τα κατεχόμενα, αφού πλέον δεν υφίσταται κανένα διπλωματικό κώλυμα.

Μέχρι και τον τωρινό πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους διότι Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία και άλλες χώρες απειλούσαν να αναγνωρίσουν την αυτονομία ή και την αυτοδιάθεση ή την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ το οποίο τελούσε υπό αρμενική κατοχή.

Μετά την αποχώρηση των Αρμενίων και την κατάληψη εδαφών από το Αζερμπαϊτζάν δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Έτσι η τουρκική διπλωματία προχώρησε στο επόμενο στάδιο και ως «κηδεμόνας» αυτής της μουσουλμανικής δημοκρατίας του Καυκάσου ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Μπακού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Turkiye η οποία απηχεί και την ατζέντα του ακροδεξιού συμμάχου του Ερντογάν, Devlet Bahceli, η αναγνώριση του ψευδοκράτoυς από το Μπακού θα έρθει οσονούπω και θα ακολουθήσει η  αναγνωρίση των κατεχομένων από το Πακιστάν και τη Λιβύη. 

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, 09:36

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει