Αιφνιδιαστική επίσκεψη Γκουτιέρες στη ΛιβύηΟ γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες πραγματοποίησε σήμερα μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις αρχές της χώρας να προωθήσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης.

«Μόλις έφτασα στη Λιβύη για να στηρίξω πλήρως μια πολιτική διαδικασία, την οποία θα αναλάβουν οι Λίβυοι, και θα οδηγεί στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ευημερία για τον λαό» της χώρας, έγραψε στο Twitter ο Γκουτιέρες.

Από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για το πού βρίσκεται ο γενικός γραμματέας, ούτε με ποιους αξιωματούχους πρόκειται να συναντηθεί. Το γραφείο Τύπου σημείωσε ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας.

Μια «εθνική» συνδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το τριήμερο 14-16 Απριλίου στο Γανταμές, στην κεντρική Λιβύη, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για να καθοριστεί η ημερομηνία των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, σε μια χώρα που σπαράσσεται ακόμη από συγκρούσεις.

Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι τον Ιούλιο θα φιλοξενηθεί στην Αντίς Αμπέμπα μια διάσκεψη «συμφιλίωσης» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, ώστε να βγει η χώρα από το χάος.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, η Λιβύη έχει χωριστεί στα δύο: στο δυτικό τμήμα κυριαρχεί η GNA, η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ενώ το ανατολικό, η περιοχή της Βεγγάζης, ελέγχεται από τον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Στρατό του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019, 20:58

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει