Αλεξανδρούπολη: Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες όταν καθαρίζουν περιοχές από όπου πέρασε η φωτιά


Μέτρα αυτοπροστασίας (χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και αποφυγή συγκεκριμένων ενεργειών) θα πρέπει να λάβουν οι πολίτες στον Έβρο κατά τη διάρκεια καθαρισμών στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές.

Οι πυρκαγιές, ιδιαίτερα όσες επηρεάζουν οικιστικές περιοχές, εναποθέτουν μεγάλες ποσότητες στάχτης τόσο σε εξωτερικές, όσο και σε εσωτερικές επιφάνειες κτηρίων. Η στάχτη αυτή είναι δυνατόν να περιέχει πληθώρα τοξικών ουσιών, ιδιαίτερα επιβαρυντικών για την υγεία λόγω της φύσης της καύσιμης ύλης η οποία περιλαμβάνει πληθώρα χημικών, προερχόμενων κυρίως από την καύση οικιακών συσκευών, οικοδομικών υλικών και πληθώρας άλλων υλικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής για τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λάβουν. Όπως επισημαίνεται «είναι ιδιαίτερα σημαντική η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού επιφανειών για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία».

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες:

 • Τα παιδιά, σε καμία περίπτωση, να μην έρθουν σε επαφή με τη στάχτη ή να παίζουν σε καμένο έδαφος.
 • Να απομακρυνθούν από τη στάχτη και το καμένο έδαφος κατοικίδια.
 • Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών, συστήνεται η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει: Μάσκα προσώπου με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και στο στόμα (ιδανικά συστήνεται μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων άνω του 95%. Άτομα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν από τη χρήση μάσκας). Προστατευτικά γυαλιά για οφθαλμική προστασία με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και το πρόσωπο. Γάντια. Μακριά ρούχα και κλειστά παπούτσια.
 • Συστήνεται πολύ καλός καθαρισμός του σώματος και των ρούχων, με άφθονο σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση τους.
 • Αποφυγή, όσο το δυνατόν περισσότερο, της διασποράς στάχτης στον αέρα από τη χρήση κοινών σκουπών με κοντάρι.
 • Απαλό σκούπισμα στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες από τη σκόνη και περαιτέρω καθαρισμός με υγρά πανιά.
 • Για τις εσωτερικές επιφάνειες συστήνεται επίσης η χρήση ηλεκτρικών σκουπών που περιέχουν φίλτρα HEPA.
 • Αλλαγή ή /και καθαρισμό σε όλα τα φίλτρα των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
 • Χρήση όσο το δυνατόν λιγότερης ποσότητας νερού για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της στάχτης στο έδαφος.
 • Συστήνεται η συλλογή της στάχτης σε πλαστικές σακούλες ή σε κατάλληλους περιέκτες για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της.
 • Σε περίπτωση αδιαθεσίας οι πολίτες θα πρέπει να ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει