Αλλάζουν από σήμερα οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου στα αεροδρόμια φέρνει ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου.

Οι πτήσεις εσωτερικού, καθώς και εκείνες προς και από χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν εξακολουθούν να μην εμπίπτουν στις προβλέψεις της εν λόγω οδηγίας για τα αεροδρόμιαΟι αλλαγές αφορούν για Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν από και προς χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν και επί της ουσίας αφορά στην αυστηροποίηση των ελέγχων διαβατηρίων και ταυτοτήτων με τη χρήση βάσης δεδομένων.

Έτσι όλοι όσοι ταξιδεύουν σε χώρες που είναι εκτός Σένγκεν οφείλουν επί της ουσίας να προσέρχονται νωρίτερα, προκειμένου να γίνεται επαρκής έλεγχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα, Ιταλία και Λιθουανία ήταν οι χώρες είχαν λάβει την τελευταία παράταση.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, οφείλουν να μεριμνούν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στο διαβατηριακό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην αυξηθεί ο χρόνος αναμονής τους στα αεροδρόμια.

Παράλληλα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου οι αρμόδιες Αρχές συνιστούν προς τους ταξιδιώτες τη χρήση διαβατηρίου έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας.

Κατά πληροφορίες στην Ελλάδα και στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» υπήρξε πρόβλεψη ενίσχυσης του προσωπικού από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε επίπεδο εξοπλισμού και υπηρεσιών, προχώρησε και το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Στόχος είναι να μη σχηματίζονται ουρές, κυρίως στις αναχωρήσεις προς τις χώρες εκτός Σένγκεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πτήσεις εσωτερικού, καθώς και εκείνες προς και από χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν εξακολουθούν να μην εμπίπτουν στις προβλέψεις της εν λόγω οδηγίας για τα αεροδρόμια.

Σε σχετική ανακοίνωση του διεθνούς αερολιμένα αναφέρονται τα εξής:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 08 Απριλίου 2019 τίθεται σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς / από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων.

Λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής στο διαβατηριακό έλεγχο, παρακαλούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν:

Για την έγκαιρη προσέλευσή τους στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να φτάσουν στην Πύλη Αναχώρησης της πτήσης τους.

Για τη χρήση διαβατηρίου, έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας, προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου».

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει