Αλ. Μεϊκόπουλος: “Εάν το ρήγμα διευρυνθεί, η κυβέρνηση να αναβαπτιστεί”

Τί δήλωσε καλεσμένος στην εκπομπή «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Ροδίτη και Ελένη Χρονά

Καλεσμένος στην ενημερωτική εκπομπή «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Ροδίτη και Ελένη Χρονά στην ΕΡΤ, την Τετάρτη 12.8.2015 (07:00-10:00), ήταν ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ μαζί με την κα Ζωή Ράπτη, στέλεχος της ΝΔ, και κ. Δήμο Κουμπούρη, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Εστιάζοντας σε θετικά σημεία μιας δύσκολης συμφωνίας, που ήρθε με την ολοκλήρωση μιας σκληρής, επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία, ο κ. Μεϊκόπουλος τόνισε ότι καταρχήν καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 3 χρόνια, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει ήπια δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι και το 2018, αφού προβλέπονται πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα σε σχέση με την συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου που προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% για το 2016. Ουσιαστικά στην τριετία αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δις.

Ως άλλο θετικό σημείο ανέφερε τη μη υπαγωγή της συμφωνίας στο Αγγλικό Δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να αντιμετωπίσουμε με θετικούς όρους αυτό το κορυφαίο ζήτημα για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Στα θετικά ο βουλευτής προσμέτρησε ακόμη την αποτροπή της εκχώρησης των κόκκινων δανείων σε distress funds, την προστασία μέχρι 1/1/2016 της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και το προστατευτικό πλαίσιο που θα φέρει με νομοθέτημα η κυβέρνηση μέσα στο φθινόπωρο. Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν προβλέπονται άμεσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως είχε γίνει τα προηγούμενα 6 χρόνια σε ποσοστό 40%. «Πιστεύω ότι η παρούσα κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτουν το ηθικό ανάστημα για να κάνουν μια πιο ήπια διαχείριση αυτής της συμφωνίας, που σίγουρα έχει επώδυνες πλευρές» δήλωσε ο βουλευτής, τονίζοντας στη συνέχεια ότι όλοι στη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων αυτών στιγμών.

Ερωτηθείς για την άποψη που εκφράζει η Αριστερή Πλατφόρμα, ο κ. Μεϊκόπουλος σημείωσε ότι έχει δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, και από την διεύρυνση αυτών των ρηγμάτων εξαρτάται η δρομολόγηση των πολιτικών εξελίξεων, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πιθανά. «Εάν το ρήγμα που δημιουργεί η λογική που εκφράζεται από τον κ. Λαφαζάνη διευρυνθεί, τότε δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή η κυβέρνηση. Θα πρέπει να αναβαπτιστεί από καινούρια λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε. Ωστόσο, επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης, αναφερόμενος στην κουλτούρα που υπάρχει στην Αριστερά να λύνονται οι διαφορές μέσα στα συνέδρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει