Αλ. Μεϊκόπουλος: Η προσπάθεια τώρα στρέφεται στο να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη

Την αναγκαιότητα κεντρικού συντονισμού και ελέγχου για την αποτελεσματική και ουσιαστική άσκηση κοινωνικής πολιτικής, τόνισε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στην παρέμβασή του στην διαρκή επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συμμετοχής», το οποίο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 15.12.2016.

Ο κ. Μεϊκόπουλος στάθηκε στην ολοκληρωμένη, συνεκτική δομή και τον σχεδιασμό υλοποίησης του Εθνικού Μηχανισμού καθώς όπως είπε: «για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, το οποίο διατρέχει ταυτόχρονα τόσο το κυβερνητικό/υπουργικό επίπεδο, όσο και το αυτοδιοικητικό, με ξεχωριστούς αλλά συνεκτικούς μεταξύ τους φορείς, οι οποίοι ελέγχονται τελικά άμεσα αλλά και αποτελεσματικά ως προς τις δράσεις τους από το Υπουργείο».

Επίσης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ 2015-2020 ενσωματώνονται κονδύλια που αφορούν δράσεις κοινωνικής πολιτικής: «Έτσι ο Μηχανισμός χρηματοδοτείται κατά 50 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επιπλέον, στη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται τα 254 Κέντρα Κοινότητας των Δήμων, τα οποία και αποτελούν το πρώτο «βήμα» υλοποίησης του Μηχανισμού, όπως και η χρηματοδότηση των Δομών Φτώχειας».

Ο Εθνικός Μηχανισμός συντονίζει αποτελεσματικά τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο σε υπουργικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα, προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή εξατομικευμένη φροντίδα και προστασία στους εκάστοτε δικαιούχους. Πιο συγκεκριμένα, όλα αυτά είναι εφικτά με κύριο μέσο το Ενιαίο Γεωπληροφοριακό Σύστημα. Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, μέσω των τριών Μητρώων που εμπεριέχει, δηλαδή το μητρώο ωφελούμενων, το μητρώο φορέων κοινωνικής πολιτικής και το μητρώο προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τους φορείς κοινωνικής πολιτικής και έτσι, με μόνο το ΑΦΜ ενός δικαιούχου, μπορεί κανείς να εξακριβώσει άμεσα ποιες παροχές και ποια επιδόματα λαμβάνει ο δικαιούχος και αν δικαιούται να λάβει κάτι περαιτέρω. Επιπρόσθετα, η υπηρεσία αυτή προσφέρεται άμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν βρίσκονται. Δημιουργείται έτσι ένα σύστημα που αποτελεί τον «ορισμό της εξατομικευμένης πληροφόρησης και φροντίδας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Καθίσταται έτσι εφικτός ο ουσιαστικός, άμεσος και εύκολος έλεγχος και η αποτελεσματική εποπτεία των φορέων κοινωνικής πολιτικής, τοπικών και κυβερνητικών με την δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης οποτεδήποτε στις δράσεις και τις ενέργειές τους.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται αποτελεσματική η διαχείριση των χρημάτων και των κονδυλίων που διατίθενται για την κοινωνική πρόνοια, αποφεύγεται η κατασπατάλησή τους μέσω της εμπλοκής των διαφόρων φορέων και τελικά γίνεται πιο δίκαιος ο επιμερισμός των κοινωνικών παροχών σε συμπολίτες μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Όπως τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος, η δημιουργία αυτού του ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού Μηχανισμού δεν ολοκληρώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά προωθήθηκε και ολοκληρώνεται τώρα, καθώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη και την απόλυτη προτεραιότητα άσκησης αποτελεσματικής και άμεσης κοινωνικής πολιτικής, γιατί «ήρθε πλέον η ώρα, η κοινωνική πολιτική να ασκείται σε ένα πλαίσιο ουσιαστικού ελέγχου και διαφάνειας, καθώς πρέπει να διαφυλαχθούν πάση θυσία οι παροχές που αφορούν τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας».

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε, επίσης, και η τροπολογία για την παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους από το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργήθηκε αυτή την οικονομική χρονιά. Η κυβέρνηση, έχοντας ως πρωταρχικό πυλώνα της πολιτικής της την κοινωνική δικαιοσύνη, διανέμει το οικονομικό περιθώριο του κράτους σε ανθρώπους που κατά τεκμήριο το έχουν ανάγκη. Δημιουργεί έτσι ένα «δίχτυ» προστασίας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, που αποτελεί μέσο εξασφάλισης προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, τα οποία σε εποχές δύσκολες και σε εποχές κρίσης διασαλεύονται.

Η πολιτική της Κυβέρνησης συμπυκνώνεται στην αναγνώριση ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, χρήζουν κοινωνικής προστασίας. Η προσπάθεια τώρα στρέφεται στο να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη, στην έξοδο
από την κρίση, ώστε να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όχι μόνο για έκτακτες και πρόσθετες παροχές, αλλά για ουσιαστικά αναλογικές και δίκαιες αμοιβές και συντάξεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει