Αμερικανικά βομβαρδιστικά εισήλθαν σε χώρο εναέριου ελέγχου της Κίνας

Διπλωματική επίλυση των κινεζοιαπωνικών διαφορών θέλουν οι ΗΠΑ

Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 εισήλθαν στη ζώνη εναέριου ελέγχου που δημιούργησε το Πεκίνο πάνω από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, χωρίς να λάβουν προηγουμένως άδεια, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα αεροπλάνα, που δεν έφεραν κανένα όπλο, απογειώθηκαν από το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό τη Δευτέρα.

«Την προηγούμενη νύχτα διεξαγάγαμε μια άσκηση προγραμματισμένη εδώ και καιρό, στη διάρκεια της οποίας δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Γκουάμ», εξήγησε στον Τύπο ο συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Στην Κίνα δεν είχε παρουσιαστεί εκ των προτέρων κανένα σχέδιο της πτήσης και η αποστολή ολοκληρώθηκε «χωρίς κανένα συμβάν», πρόσθεσε ο ίδιος. Τα δύο αεροσκάφη παρέμειναν «για λιγότερο από μία ώρα» στην «ζώνη εναέριου ελέγχου», που δημιούργησε μονομερώς το Πεκίνο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά Ντιαογού κατά την Κίνα, Σενκάκου κατά την Ιαπωνία, και την οποία η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει «εμπρηστική».

Το Πεκίνο δημιούργησε μια ζώνη εναέριου ελέγχου αιφνιδιαστικά το Σάββατο πάνω από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Πλέον, η Κίνα απαιτεί κάθε αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση πάνω από την περιοχή αυτή να παρουσιάζει εκ των προτέρων το ακριβές σχέδιο πτήσης του, να δηλώνει σαφώς την ταυτότητά του και να διατηρεί τηλεπικοινωνίες που επιτρέπουν να απαντά γρήγορα και επαρκώς στις αιτήσεις αναγνώρισης των κινεζικών αρχών, διαφορετικά θα υπάρξει επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι η Κίνα και η Ιαπωνία θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους για τα νησιά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας μέσω της διπλωματικής οδού.

«Η πολιτική που ανακοίνωσε η Κίνα το Σαββατοκύριακο είναι άσκοπη και εμπρηστική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει