Αμυντική οδήγηση: Η πρακτική που σώζει ζωές αλλά είναι άγνωστη για τον Έλληνα οδηγό


Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Δεν έχει περάσει και λίγα η χώρα μας. Από κρίση σε κρίση και από αμφιβολία σε αμφιβολία η ζωή των Ελλήνων εδώ και μία 20ετία, κάτι που δυστυχώς επηρεάζει τη συμπεριφορά όλων, ακόμα και πίσω από το τιμόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμυντική οδήγηση – Μία προληπτική προσέγγιση της οδήγησης

Η αμυντική οδήγηση είναι αυτή που επιτρέπει στον οδηγό όχι μόνο να κινείται σωστά στο δρόμο και να μην προκαλέσει κάποιο ατύχημα, αλλά να τον κάνει να προβλέπει τα πιθανά λάθη των άλλων οδηγών. Στόχος είναι όχι μόνο να μην κάνεις εσύ λάθος, αλλά να μειώσεις την πιθανότητα να επηρεαστείς και από τα λάθη των άλλων οδηγών, με αποτέλεσμα να μην προκληθεί κανένα ατύχημα.

Πώς οδηγούμε αμυντικά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά πρέπει όσο είμαστε πίσω από το τιμόνι, όλη μας η προσοχή να είναι στον δρόμο. Όχι όμως μόνο στο μπροστινό αμάξι, αλλά σε κάθε σημείο του οπτικού πεδίου μας. Κοιτάμε πιο μπροστά στο δρόμο, παρατηρούμε τους καθρέφτες συχνά, έχουμε τα αυτιά μας ανοικτά για τυχόν κόρνες ή σειρήνες. Με κάθε νέο στοιχείο που παρατηρούμε, προσαρμόζουμε αναλόγως και την οδήγηση μας.

Είναι τεράστια η σημασία να διατηρούμε ασφαλείς αποστάσεις από τα άλλα οχήματα. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τις προθέσεις του οδηγού του μπροστινού οχήματος. Ένα απότομο φρένο, κάποια βλάβη, ένα ατύχημα, σε όλα χρειαζόμαστε χρόνο για να ανταποκριθούμε. Κερδίστε αυτό το χρόνο κρατώντας αποστάσεις. 

Όλα τα ερεθίσματα επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας και τις λειτουργίες του. Δυνατή μουσική ενώ είστε στην κίνηση, είναι λάθος. Κοιτάτε το κινητό, ή μήπως πίνετε καφέ και καπνίζετε παράλληλα με την οδήγηση; Μπορεί τα αυτοκίνητα να είναι πιο ευκολοδήγητα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως απαιτούν λιγότερη προσοχή.

Αμυντική οδήγηση όμως είναι να έχετε και ένα όχημα σε καλή κατάσταση και έτοιμο να προσφέρει ασφαλείς μετακινήσεις. Εάν οδηγείτε με ελαστικά φθαρμένα 5ετίας και σε ένα απότομο φρενάρισμα συγκρουστείτε, θα το είχατε αποφύγει εάν είχατε ένα πιο κατάλληλα συντηρημένο όχημα.

Τέλος, το Α και το Ω της αμυντικής οδήγησης είναι η υπομονή. Όσο κι αν βιάζεστε, όσο κι αν έχετε καθυστερήσει, η γρήγορη οδήγηση και οι βιαστικές κινήσεις με το τιμόνι, έχουν πάντα κακό τέλος. Ίσως όχι την πρώτη φορά, ίσως όχι την δεύτερη αλλά κάποια στιγμή θα συμβεί το κακό.

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει