Ανάγκη πρόσθετης παράτασης της δυνατότητας εξόφλησης επιταγών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος με τη Βουλευτή του Ν. Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή , κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο , για το τεράστιο ζήτημα της εξόφλησης επιταγών .

Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές τονίζουν :

<< Κύριε Υπουργέ,

Τεράστιο πρόβλημα και μεγάλη αναστάτωση στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της χώρας έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη τραπεζική αργία, η οποία έληξε μόλις πριν λίγες ημέρες (με την ΠΝΠ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 18ης Ιουλίου 2015, Αρ. Φύλλου 84) και είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την αντικειμενική αδυναμία εκατοντάδων επιχειρήσεων να εξοφλήσουν τον μεγάλο αριθμό των επιταγών, που είχαν εκδώσει και οι οποίες έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως και 30 Ιουλίου 2015.

Το πρόβλημα παίρνει δραματική διάσταση λόγω του άμεσου κινδύνου να εισαχθούν οι εκδότες των ακάλυπτων επιταγών στην «μαύρη λίστα του Τειρεσία», χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, της συνεπαγόμενης αντικανονικότητας στις τραπεζικές συναλλαγές. Δυστυχώς, έως τώρα δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών, που να προστατεύει τις επιχειρήσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» 1 στις 4 επιταγές, που κατατέθηκε στις τράπεζες κατά την πρώτη μέρα ανοίγματος των καταστημάτων και άρσης της αργίας την περασμένη Δευτέρα είναι ακάλυπτη.

Με άλλα λόγια, το 27% των επιταγών, που κατατέθηκαν στις τράπεζες μετά την τραπεζική αργία ήταν ακάλυπτες, είτε γιατί οι εκδότες τους είχαν αποσύρει τα κεφάλαια από τους λογαριασμούς τους, φοβούμενοι «κούρεμα», είτε γιατί δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, μέσω των οποίων θα κάλυπταν τις επιταγές.

Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των ακάλυπτων επιταγών το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι χαμηλότερος του 3%, γεγονός, που αποδεικνύει ότι η εκτίναξη στο 27% δεν αποτελεί κάποιας μορφής δόλια υπεκφυγή της πλειοψηφίας τουλάχιστον των επιχειρήσεων να φανούν συνεπείς τις υποχρεώσεις τους αλλά εγγενής αδυναμία, που απορρέει από την τραπεζική αργία.

Για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με σχετικές τους παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών τόσο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το ΕΒΕΑ, όσο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στις οποίες και υπογραμμίζουν ότι με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα έπρεπε να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μια εύλογη πρόσθετη προθεσμία στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των συγκεκριμένων επιταγών, προκειμένου στο διάστημα αυτό να μπορέσουν οι επιχειρήσεις τους να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους και να μπορέσει να ισορροπήσει η αγορά.

Ως εκ τούτου:

Επειδή η τραπεζική αργία έχει ήδη επιφέρει τεράστιο πλήγμα σε μία ήδη φθίνουσα επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα στη χώρα

Επειδή η αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω του ισχύοντος καθεστώτος αποπληρωμής των επιταγών, ενέχει τον άμεσο κίνδυνο να υπαχθούν σε καθεστώς «Τειρεσία», γεγονός, που θα μπλοκάρει κάθε οικονομική δραστηριότητα εν μέσω μιας γενικευμένης κρίσης και θα σημάνει περισσότερα λουκέτα και δραματική αύξηση της ανεργίας

Επειδή το άνοιγμα των Τραπεζών δεν δύναται σε καμία περίπτωση να επαναφέρει άμεσα την κανονικότητα στην λειτουργία της αγοράς

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Θα προχωρήσετε σε σχετική νομοθετική ρύθμιση πρόσθετης παράτασης πριν από την καταχώριση των εκδοτών των ακάλυπτων επιταγών, λόγω των ανωτέρω περιγραφόμενων προβλημάτων, στην «μαύρη» λίστα του «Τειρεσία»; >>

Μπορεί επίσης να σας αρέσει