Ανάκαμψη των δημοσίων εγγραφών στα διεθνή χρηματιστήρια

Eπιταχύνθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, η δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών, από την αρχή του έτους έως και σήμερα, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 14% των συνολικών δημοσίων εγγραφών σε 872 και την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων κατά 43%, αγγίζοντας τα 165,3 δισ. δολ. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends: Q3 2020.

Στην αμερικανική ήπειρο ολοκληρώθηκαν 188 συμφωνίες, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια 62,4 δισ. δολ, σημειώνοντας αύξηση 18% και 33% αντίστοιχα, ενώ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού πραγματοποιήθηκαν 554 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 85,3 δισ. δολ., με αύξηση 29% και 88% αντίστοιχα. Και οι δύο αγορές έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Ενώ η δραστηριότητα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξακολουθεί να εμφανίζεται μειωμένη κατά 27% ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών (130), και 24% ως προς τα έσοδα (17,6 δισ. δολ.), από την αρχή του έτους έως και σήμερα.

Τα επίπεδα διασυνοριακής δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών διατηρήθηκαν σταθερά ως προς τον συνολικό αριθμό και τα έσοδα, αντιπροσωπεύοντας το 8% και το 10% της παγκόσμιας δραστηριότητας, αντίστοιχα.

Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας, για ακόμη μία φορά κατέλαβαν την πρώτη θέση. Στον κλάδο της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν 210 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 53,9 δισ. δολ., στη βιομηχανία 168 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας 23,3 δισ. δολ., ενώ η υγεία συγκέντρωσε 33,3 δισ. δολ., με 159 δημόσιες εγγραφές.

Η δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο εμφάνισε ανοδικές τάσεις, καταγράφοντας αύξηση 18% ως προς τον συνολικό αριθμό των συναλλαγών (188) και 33% ως προς τα έσοδα (62,4 δισ. δολ.), από την αρχή του έτους έως και σήμερα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2019.

Ενώ ο κλάδος της υγείας κυριαρχεί στον αριθμό δημοσίων εγγραφών (71) από την αρχή του έτους έως και σήμερα, ο κλάδος της τεχνολογίας προηγείται ως προς τα έσοδα, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 22,3 δισ. δολ. κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Η αμερικανική ήπειρος συνεχίζει την παράδοσή της ως «γενέτειρα» των δημοσίων εγγραφών εταιρειών “unicorns” (νεοφυών επιχειρήσεων με αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ. δολ.), με 12 από τις 18 αντίστοιχες δημόσιες εγγραφές του 2020, να πραγματοποιούνται μόνο στο τρίτο τρίμηνο.

Από την αρχή του 2020 έως και σήμερα, οι δημόσιες εγγραφές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχουν ξεπεράσει τη δραστηριότητα του ίδιου χρονικού διαστήματος έναν χρόνο πριν, τόσο σε συναλλαγές (29%), όσο και σε έσοδα (88%). Η δραστηριότητα στην περιοχή ενισχύθηκε, εν μέρει λόγω των κυβερνητικών πολιτικών ενίσχυσης των τοπικών εθνικών οικονομιών, στην προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.

Μετά από ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο, οι αγορές δημοσίων εγγραφών της περιοχής EMEIA σημείωσαν ανοδικές τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2020, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 34% και τα έσοδα κατά 49%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, εν μέρει λόγω των πολλών μεγάλων δημοσίων εγγραφών που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας αναδεικνύονται ως οι μεγάλοι νικητές, εκμεταλλευόμενοι το κύμα ψηφιοποίησης.

Στην Ευρώπη, οι αγορές δημοσίων εγγραφών αρχίζουν να ισχυροποιούνται, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 48% και τα έσοδα κατά 51%, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στο Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε την περιοχή EMEIA να ανακάμψει, με μία κολοσσιαία δημόσια εγγραφή να επιβεβαιώνει τη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς και το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για κατάλληλες ευκαιρίες.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει