“Ανάξιο απάντησης το παραλήρημα της Τουρκίας”

Σκληρή απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ και 567 χρόνια, ενώ χαρακτηρίζει τη χώρα μας κακομαθημένη.

Όπως τονίζει λοιπόν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν.

Νωρίτερα ο Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε τη χώρα μας κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, ενώ την κατηγόρησε πως τάσσεται κατά του Ισλάμ.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, γίνονταν αναφορά σε περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, με τον Ακσόι να λέει ότι αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει μάθημα από την ιστορία και ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στην τουρκική σημαία.

Το σόου στην Αγία Σοφία

Όλα αυτά γίνονται μία ημέρα μετά το σόου του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία η οποία από χθες Παρασκευή άρχισε να λειτουργεί ως τζαμί. Η προσευχή διήρκησε δυόμιση ολόκληρες ώρες και κορυφώθηκε με την ανάγνωση του κορανίου από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας ο οποίος φορούσε στο κεφάλι το χαρακτηριστικό λευκό σκουφάκι (τακέ), ενώ δεν έλειψε και η επίσκεψη του στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή.

Ο Ερντογάν ολοκλήρωσε τον διαχωρισμό του από την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του συνεχιστή του Μωάμεθ.

Εκπρόσωπος της Ε.Ε: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος «προωθεί τον διχασμό»

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Ε.Ε. τόνισε στο ΑΠΕ πως η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της Ε.Ε. για διάλογο και συνεργασία».

Παράλληλα, θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη 13η Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους».

Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής καλείται «να διερευνήσει νέα μονοπάτια τα οποία θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και να προετοιμάσει «περαιτέρω μέτρα που μπορούν να ληφθούν», προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Επεσήμανε ακόμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία συμφώνησαν ότι «υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης», καθώς και να «συνεργαστούν για την εκεχειρία στη Λιβύη στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ. Μπορέλ θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, στην ατζέντα του οποίου είναι και η Τουρκία».

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει