Ανάπτυξη 18,3% για την Κίνα στο α΄ τρίμηνο
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, 10:55

Ανέβασε ρυθμούς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και στη συνεχιζόμενη κυβερνητική στήριξη για μικρότερες επιχειρήσεις.

Το ΑΕΠ της Κίνας εκτινάχθηκε 18,3% στο α΄ τρίμηνο έναντι του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χαμηλότερα από το 19% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, και μετά από την ανάπτυξη 6,5% στο δ΄ τρίμηνο.

Αν και τα στοιχεία έχουν ευνοϊκή σύγκριση σε σχέση με την πτώση της δραστηριότητας πριν από ένα χρόνο, η αύξηση είναι η ισχυρότερη από το 1992, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται επισήμως τα στοιχεία.

“Το α΄ τρίμηνο της Κίνας ξεκίνησε καλά, ιδιαίτερα στις πωλήσεις λιανικής, τα οποία βρίσκεται πίσω από την οικονομική ανάκαμψη. Για το μέλλον, το επίκεντρο θα ήταν στο να συνεχιστεί η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστούν τα χρηματοπιστωτικά ρίσκα”, αναφέρουν αναλυτές της MUFG Bank.

Σε τριμηνιαία βάση η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,6% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι του αναθεωρημένου 3,2% στο προηγούμενο τρίμηνο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για άνοδο 1,5%.

Η βιομηχανική παραγωγή του Μαρτίου αυξήθηκε 14,1% σε ετήσια βάση, έναντι της αύξησης 35,1% στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 17,2%.

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 34,2% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, έναντι εκτιμήσεων για 28% που ανέμεναν οι αναλυτές και έναντι του 33,8% που καταγράφηκε στους δύο πρώτους μήνες του έτους.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει