Αναβιώνουν τα έθιμα της «Καμήλας» και του «Γάμου της Μανιώς» στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής

Το έθιμο της «Καμήλας» και του «Γάμου της Μανιώς αναβιώνει και φέτος στις 5, 6 και 7 Ιανουαρίου, στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή των συλλόγων της περιοχής. Έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και βασίζεται στο γεγονός της αρπαγής από τον αγά του χωριού, της όμορφης Γαλατσάνας Μανιώς, με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του.

Τα παλληκάρια του χωριού, με επικεφαλής τον αγαπημένο της Μανιώς, μη μπορώντας να ανεχτούν την αρπαγή και την προσβολή, αντέδρασαν και αποφάσισαν να πάρουν πίσω την κοπέλα! Σκαρφίστηκαν λοιπόν το τέχνασμα της «Καμήλας», κάτι παρόμοιο με το… Δούρειο Ίππο. Κατασκεύασαν μια υποτυπώδη καμήλα, και κρυμμένοι μερικοί κάτω από αυτή και άλλοι μασκαρεμένοι από έξω ακολουθούσαν για να μη προκαλέσουν υποψίες. Γλεντώντας τα παλληκάρια, μαζί με την «καμήλα», κατευθύνθηκαν στους τουρκομαχαλάδες, όπου γινόταν γιορτή και γλέντι των Τούρκων με αληθινές καμήλες.

Καθώς χόρευαν και έπιναν οι Γαλατσάνοι, ανάμεσα στους Τούρκους, πλησίασαν στο αρχοντικό του αγά. Οι Τούρκοι βλέποντας το κέφι των νέων, άνοιξαν τις πόρτες του οντά κι άρχισαν κι αυτοί να πίνουν και να γλεντούν μαζί τους με αποτέλεσμα να αφήσουν αφύλαχτο το δωμάτιο όπου κρατούσαν τη Μανιώ! Τότε ο αγαπημένος της, με τη βοήθεια των φίλων του ελευθέρωσε τη Μανιώ, την έκρυψε κάτω από την «καμήλα» και την πήγε στο χωριό, όπου την επόμενη μέρα έγινε ο γάμος τους, ώστε να μη μπορούν να την ξαναπάρουν πίσω οι Τούρκοι.

Από τότε και κάθε χρόνο, ανήμερα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο της «Καμήλας» σε ανάμνηση εκείνου του γεγονότος. Μετά τη Θεία Λειτουργία, τα νταούλια και οι ζουρνάδες παίζουν το τραγούδι «απόψε μας κλέψαν τη Μανιώ, τρεις Τούρκοι αρβανιτάδες», δίνοντας έτσι το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή και το γλέντι, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού και όχι μόνο.

Την επόμενη μέρα, του Αη- Γιαννιού, γίνεται η αναπαράσταση του «γάμου της Μανιώς». «Νύφη» και «κουμπάρα», είναι άνδρες ντυμένοι με γυναικεία ρούχα. Κι αυτό γίνεται, γιατί εκείνα τα χρόνια, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος σε δημόσια γλέντια! Οι φίλοι του γαμπρού, συνοδεία μουσικών οργάνων, ξεκινούν να πάρουν την κουμπάρα. Με την κουμπάρα λοιπόν, ξεκινούν για το σπίτι του γαμπρού, κι από κει με νταούλια και ζουρνάδες αλλά και με καβαλαραίους συνοδεία, πάνε και παίρνουν τη νύφη. Η πομπή κατευθύνεται στην πλατεία, όπου ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Στην αναπαράσταση του εθίμου, συγκεντρώνεται κάθε φορά πλήθος κόσμου που έχει την ευκαιρία να γλεντήσει και να γευτεί πίτες, παραδοσιακά εδέσματα και λουκάνικα μαζί με άφθονο κρασί και τσίπουρο, όλα προσφορά των κατοίκων και επαγγελματιών της Γαλάτιστας.

Στις 5 Ιανουαρίου, στις 2.30 μμ, θα γίνει η περιφορά των κουδουνιών και ο στολισμός της «Καμήλας». Στις 6 Ιανουαρίου, στις 11.30 πμ, η αναβίωση του εθίμου της «Καμήλας» και στις 7 Ιανουαρίου, στις 11 πμ, του «Γάμου της Μανιώς». Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πλατεία Επισμηναγού Ι. Χατζούδη. Η οργάνωση του εθίμου πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων της περιοχής της Γαλάτιστας και με τη στήριξη του δήμου Πολυγύρου.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει