Ανακοίνωση για το εορταστικό ωράριο και τις Κυριακές των εορτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Θα ακούσει επιτέλους ο Υπουργός Ανάπτυξης τον εμπορικό κόσμο ή θα για ακόμα μια φορά θα επιλέξει να πάρει το μέρος των πολυκαταστημάτων.

Για τις εορταστικές Κυριακές προτείνουμε επιτέλους το Υπουργείο Ανάπτυξης να ακούσει τον κόσμο της αγοράς και να αλλάξει τον απαράδεκτο νόμο που ορίζει Κυριακές ανοικτά 14 και 21 Δεκέμβρη. Το περσινό φιάσκο ελπίζουμε να τους έβαλε μυαλό. Από την πλευρά μας, ως “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση” προτείναμε ο ΕΣΒ να διεκδικήσει τα καταστήματα να είναι ανοικτά μια Κυριακή στις 28 Δεκέμβρη (τελευταία Κυριακή του χρόνου), όπως παραδοσιακά ήταν ανοικτή η αγορά (πριν το νόμο που θέλει να επιβάλλει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας). Επιπλέον, στο βαθμό που η πλειοψηφία των εμπόρων των επιθυμούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα και στις 21.12 (Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα).

Επίσης προτείνουμε την παραμονή πρωτοχρονιάς 31/12 τα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά συνεχές ωράριο 10.00 με 18.00 κι όχι μέχρι τις 20.00 ή τις 21.00. Κι αυτό γιατί έμποροι και εμποροϋπάλληλοι πρέπει κι αυτοί να αλλάξουν το χρόνο όπως όλοι οι υπόλοιποι κι όχι με την ψυχή στο στόμα και κατάκοποι. Άλλωστε όλες τις προηγούμενες μέρες θα υπάρχει αρκετός χρόνος για τις απαραίτητες Χριστουγεννιάτικες αγορές και δώρα.

Σε ό,τι αφορά στην Κυριακή 14.12 εκτιμούμε πως θα είναι μια μέρα “νεκρή” για την αγορά με δεδομένο ότι κανείς ακόμα δεν έχει καν πληρωθεί για να κάνεις τις χριστουγεννιάτικες αγορές του. Το είναι ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 14/12 τα μόνα που θα ευνοήσει είναι τα πολυκαταστήματα (ίσως αυτά θέλει να ευνοήσει και το Υπουργείο με τους νόμους του). Να απαιτήσει και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, μαζί με άλλους συλλόγους, αλλά και την ΟΕΣΘ και την ΕΣΕΕ η Κυριακή 14.12 να μην είναι ανοικτά τα καταστήματα.

Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε κι ως σύλλογος ότι πιθανή “τρίπλα” από την πλευρά του Υπουργείου (και πάλι προς όφελος των πολυκαταστημάτων) που θα λέει ανοικτά και τις 3 Κυριακές 14, 21 και 28 Δεκέμβρη μας βρίσκει αντίθετους. Τα έμμεσα κόλπα για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν θα περάσουν.

Κριτήριο για το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και για τις εορταστικές Κυριακές είναι για μας, αφενός η καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού και η αύξηση της αγοραστικής κίνησης, αφετέρου να είναι ένα ωράριο σε φυσιολογικά πλαίσια κι όχι εξοντωτικό για τους έμπορους και τους εμποροϋπάλληλους.

Τέλος, καλούμε το καταναλωτικό κοινό και σε αυτές τις εορτές να στηρίξει τα τοπικά καταστήματα κι όχι τα πολυκαταστήματα. Να κάνει έρευνα αγοράς τόσο για τις τιμές όσο και για την ποιότητα και είμαστε σίγουροι ότι στα τοπικά καταστήματα θα βρει αυτό που ζητάει ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα και τα χρήματα θα μείνουν και στην πόλη μας. Τα πολυκαταστήματα στην πραγματικότητα είναι ακριβότερα, με πολύ χαμηλότερη ποιότητα και εν τέλει παίρνουν τα χρήματα και τα μεταφέρουν απευθείας στο εξωτερικό!

Ευχόμαστε Καλές Γιορτές σε όλους με υγεία, ευτυχία και αλληλεγγύη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει