Ανακοίνωση Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία σχετικά με την εκδήλωση για την ΚΑΠ 2014-20

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Καλώς καμωμένα» είναι για τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης τα κυβερνητικά πεπραγμένα σχετικά με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020. Έτσι τουλάχιστον τα παρουσίασε στην εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα. Ο κ. Μελάς, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει το μαύρο, άσπρο, επιχείρησε να πείσει ότι η Θεσσαλία θα έχει απώλεια επιδοτήσεων μόλις 4%, όταν όλοι γνωρίζουν –και καλύτερα απ’ όλους οι ίδιοι οι αγρότες που σωστά σε κάθε τόνο του το επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης- πως οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Και αυτό θα φανεί ηχηρά από την επόμενη κιόλας χρονιά, καθώς οι αγρότες ήδη έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους από την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής για την προστασία τους.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αυταπάτη, ότι η νέα ΚΑΠ στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματίες, αναδιανέμοντας υπέρ τους τα κονδύλια και δημιουργώντας εκ νέου ένα καθεστώς «τσιφλικάδων-κολίγων», την ίδια ώρα που στρέφεται ευθέως εναντίον των μικροκληρούχων –όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών της Θεσσαλίας- και των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων.

Ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» είναι υπέρ μιας ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής που θέτει στον πυρήνα της την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα για όλους, σταθερά και δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες, προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, μέσω οικολογικά βιώσιμων μορφών παραγωγής. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται μέσω των κατευθύνσεων που η νέα ΚΑΠ θέτει.

Επίσης είμαστε αντίθετοι στην αποσύνδεση του μεγαλύτερου μέρους των ενισχύσεων από την παραγωγή, γιατί θα επιτείνει την εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας, την ερήμωση της υπαίθρου και την αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων.

Κατά την άποψή μας, η υποχρεωτική εφαρμογή του περιφερειακού μοντέλου ενισχύσεων οφείλει να διασφαλίσει την αναδιανομή των πόρων σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, να συμβάλλει στην αντιστροφή της εγκατάλειψης της γης, να υπηρετεί τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, τις κλαδικές πολιτικές και την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Τέλος, η προτροπή του κ. Μέλα προς τους αγρότες να απευθυνθούν στα τοπικά βουλευτικά γραφεία για τυχόν απορίες/πληροφορίες, είναι άκρως αποκαλυπτική για την παλαιοκομματική αντίληψη, παραπέμπει στην εποχή του Μαυρογιαλούρου και του Γκρούεζα, αλλά δυστυχώς διέπει ακόμη την πολιτική της κυβέρνησης και των πολιτικών της εκπροσώπων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει