Ανακοίνωση ΚΚΕ για το σοβαρό πρόβλημα με το νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Άρχισαν οι διακοπές νερού ύδρευσης για τους κατοίκους ορισμένων περιοχών του Δήμου Βόλου. Η λειψυδρία έκανε την εμφάνισή του αρκετά νωρίς φέτος, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους ως ένα βαθμό και αποδεικνύοντας ότι ήταν παραπλανητικές οι μέχρι πρόσφατα διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι πάρθηκαν όλα τα μέτρα και δρομολογήθηκαν έργα για την έγκαιρη αντιμετώπισή του.

Όμως ούτε μέτρα ουσιαστικά πάρθηκαν, ούτε έργα προγραμματίστηκαν και από την παρούσα δημοτική αρχή ώστε να διασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό νερό σήμερα και στο μέλλον για τους κατοίκους της περιοχής μας. Αυτό αποκαλύφθηκε περίτρανα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, όταν σε ερώτηση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το ποιες είναι οι αιτίες της λειψυδρίας και ποια έργα δρομολόγησε η δημοτική αρχή του κ. Σκοτινιώτη, ο Δήμαρχος απάντησε: «Για την έλλειψη νερού ευθύνονται οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, γιατί δεν έκαναν έργα, οι δημότες οι οποίοι δεν περιορίζουν την κατανάλωση και ποτίζουν με λάστιχα, οι κάτοικοι χωριών του Πηλίου που δεν δέχονται συνδιαχείριση του νερού της περιοχής, αλλά φταίει και η αντιπολίτευση στο Δήμο γιατί χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών». Δηλαδή ευθύνονται όλοι οι άλλοι και όχι η παρούσα δημοτική αρχή που έχει την απόλυτη πλειοψηφία και ευθύνη και η οποία δεν έχει κάνει το παραμικρό για τη λύση του προβλήματος αυτού. Μπροστά στην κατακραυγή των δημοτών και για να δείξει ότι κάτι κάνει η δημοτική αρχή του κ. Σκοτινιώτη αποφάσισε να εφαρμόσει ορισμένα περιοριστικά και κατασταλτικά μέτρα, όπως μειώσεις πιέσεων, διακοπές, πρόστιμα, τα οποία χωρίς να λύνουν το πρόβλημα, θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας.

Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου, σήμερα 11 Ιουλίου, και μετά την παρουσία μας στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, προχωρήσαμε σε διάβημα προς τη ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και άμεσα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Να παρθούν πίσω όλα τα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα.
Δεν είναι δυνατόν το έτος 2014 και σε κανονικές συνθήκες, να μιλάμε για φυσικά φαινόμενα, τα οποία δήθεν φταίνε για τη λειψυδρία. Η αιτία είναι ότι η ΔΕΥΑΜΒ, ως επιχείρηση που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, με εργολάβους, με τη λογική της σύμπραξης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για τα έργα που πρέπει να κάνει, αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα.
Για το λόγο αυτό το σοβαρό αυτό ζήτημα θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα. Βαριές είναι οι ευθύνες όλων των πολιτικών δυνάμεων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχοντας συμφωνήσει με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που απαιτούν το νερό να λογαριάζεται ως εμπόρευμα, καλλιεργούν αυταπάτες ότι με καλύτερη διαχείριση ή με έναν άλλο διαχειριστή θα λυθούν τέτοια προβλήματα.

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά τη δημοτική αρχή Βόλου γιατί πρόθυμα εφάρμοσε κάθε αντιλαϊκό μέτρο και πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στην τοπική διοίκηση και στον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης. Προχώρησε στην δραστική μείωση του προσωπικού της ΔΕΥΑΜΒ στα 133 άτομα, την ώρα που το αντικείμενο του έργου της πολλαπλασιάστηκε με τη συνένωση των Δήμων. Υπάρχει κίνδυνος για παραπέρα μείωση του προσωπικού κατά 40 ακόμη άτομα περίπου αν εφαρμοστούν οι απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Εκχωρεί και άλλους τομείς σε ιδιώτες εργολάβους, προετοιμάζοντας στην ουσία την ιδιωτικοποίησή της, που θα σημάνει πιο ακριβές και ποιοτικά κατώτερες υπηρεσίες στους κατοίκους. Επιπλέον πληροφορίες φέρουν τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο διατεθειμένους να προχωρήσουν την αντιδραστική κυβερνητική απόφαση για αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δήμου παρά τις αντίθετες διακηρύξεις του.

Για εμάς το νερό είναι κορυφαίο κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εκχωρείται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση και κέρδος. Καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς, το εργατικό λαϊκό κίνημα, να αγωνιστούμε με σκοπό να βάλουμε εμπόδια στα σχεδιασμένα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς νερού, που όπως και με την ενέργεια, είτε έχει τη μορφή της ιδιωτικοποίησης είτε της παράλληλης λειτουργίας και άλλων εταιριών, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε ένα αγαθό απαραίτητο για τη ζωή του λαού.

Φανερώνεται η επικαιρότητα της θέσης του ΚΚΕ για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς του νερού, όπως και της ενέργειας, της υγείας παιδείας κ.ο.κ., για δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης του νερού με γνώμονα τις ανάγκες και όχι τα κέρδη.

Απαιτούμε άμεσα η ΔΕΥΑΜΒ να στελεχωθεί με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό, να διευρύνει το έργο της και να προσφέρει φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει