Ανακοίνωση Κ. Παπανάτσιου σχετικά με την ρύθμιση των χρεών του Γηροκομείου Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το θέμα των χρεών του Ιδρύματος του Γηροκομείου Βόλου είναι μείζον και χρήζει άμεσης παρέμβασης. Το Ίδρυμα, επιτελεί το φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, από το έτος 1952. Σήμερα φιλοξενεί 110 ηλικιωμένους και απασχολεί 49 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων, αποτελώντας για την Μαγνησία αλλά και την ευρύτερη Περιφέρεια της Θεσσαλίας, μία ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη κοινωνική δομή.

Η κα Παπανάτσιου, αρχικά, με την υπ’ αριθμόν 3512 κοινή ερώτησή της προς τον κ. Υπουργό Υγείας και τον κ. Υπουργό Εργασίας είχε επισημάνει τον κίνδυνο να κλείσει οριστικά, παρά τις γενναίες προσπάθειες που έχει καταβάλει η νέα διοίκηση, η οποία όταν ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος ήταν απλήρωτοι για 13 συνεχόμενους μήνες, έχοντας περιέλθει σε πλήρη ένδεια. Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο του 2015 το Ίδρυμα είχε υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων στην οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω των υψηλών δόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα διοίκηση έχει βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση όσον αφορά τις πληρωμές των εργαζομένων, αλλά οι οφειλές στο ΙΚΑ και η μη ρύθμισή τους, είτε με συμψηφισμό, είτε με κάποιον άλλο τρόπο, έχει επιφέρει και άλλα φορολογικά κολλήματα στη διοίκηση, με άμεσο αποτέλεσμα να έχουν κινηθεί και οι αντίστοιχες δικαστικές/νομικές διαδικασίες.

Στην εν λόγω ερώτηση η Βουλευτής ζητούσε να επισπευσθεί η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών του Γηροκομείου Βόλου προς το ΙΚΑ, με τις οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς το Γηροκομείο. Επιπρόσθετα επισήμαινε την ανάγκη να προβλεφθούν οι ανάλογες ρυθμίσεις ούτως ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των χρεών, για να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του.

Στην απάντησή του το Υπουργείο Υγείας τονίζει, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, πως έχουν εξοφληθεί οι οφειλές προς το Ίδρυμα για τους μήνες μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, εκτός του Απριλίου, ενώ για το έτος 2014 έχει έχουν εξοφληθεί όλοι οι μήνες εκτός του Ιουνίου και τέλος για το 2015 έχει εξοφληθεί όλο το έτος εκτός του Δεκεμβρίου.

Επίσης αναφέρεται στην απάντηση πως οι οφειλές έγιναν με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, αποδίδοντας το 90% της μηνιαίας δαπάνης. Πρέπει να σημειωθεί πως οι εν λόγω καθυστερήσεις οφείλονται στην χρόνια ανολοκλήρωτη ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΟΠΥΥ, η οποία μετά από καιρό προχωράει και έτσι λύνονται τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Μετά την απάντηση του Υπουργείου, ακολούθησε επικοινωνία με το Ίδρυμα για να ενημερωθούν αμφότεροι, τόσο η Βουλευτής, όσο και ο Πρόεδρος του Γηροκομείου. Έπειτα από επιστολή του Προέδρου στις αρμόδιες υπηρεσίες, με την οποία ζητά να γίνει δεκτή ως ρύθμιση η Πάγια Εντολή, την οποία το Ίδρυμα προτίθεται να εκδώσει, προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε μέρος των μηνιαίων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Ίδρυμα, να δίνεται απευθείας στο ΙΚΑ με σκοπό την σταδιακή εξόφληση του χρέους του προς το ΙΚΑ, η κα Παπανάτσιου προχώρησε στην αποστολή επιστολής προς τα δύο συναρμόδια Υπουργεία με την οποία επισημαίνει εκ νέου το πρόβλημα και ζητά την άμεση παρέμβαση των Υπουργών. Στην επιστολή της η Βουλευτής επισυνάπτει τόσο την ερώτηση της ιδίας, όσο και την επιστολή του Ιδρύματος, αλλά και την απάντηση του Υπουργείου Υγείας, ενώ αναφέρει παράλληλα όλο το χρονικό του προβλήματος και των συνεννοήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει