Ανακοίνωση Σ. Μπαρτζώκα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νηπιαγωγεία στο Βόλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την ικανοποίηση για την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του κτηρίου όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το «Στέκι Χιλιαδούς», σε Νηπιαγωγείο, με βάση τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο τέως Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, εκφράζει με δήλωσή της η τέως πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Σούλα Μπαρτζιώκα, γεγονός το οποίο, όπως επισημαίνει, επιτρέπει την άμεση μεταστέγαση του 14ου και του 24ου Νηπιαγωγείων Βόλου στο συγκεκριμένο δημοτικό κτήριο, σύμφωνα με το σχεδιασμό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Ταυτόχρονα, καταθέτει πρόταση της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το 14o Νηπιαγωγείο Ν.Ιωνίας.

Η δήλωση της κ.Μπαρτζιώκα έχει ως εξής:

«Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα νηπιαγωγεία όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο σχεδιασμός αυτός δεν περιοριζόταν μόνο στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, αλλά καινοτόμησε, αφού προέβλεπε, για πρώτη φορά, και την αξιοποίηση, μέσα από αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου, δημοτικών ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές για τη στέγαση διδακτηρίων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες εκπαίδευσης των νηπίων σε χώρους κατάλληλους για τη σωστή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, μόνο κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά μεταστεγάστηκαν ή βρίσκονται σε φάση μεταστέγασης 10 Νηπιαγωγεία σε Βόλο και Νέα Ιωνία, εκ των οποίων τα 6 από μισθωμένα σε δημοτικά κτίρια, τα 2 από δημόσια (συστεγαζόμενα) σε δημοτικά κτίρια (μόνα τους) και τα άλλα 2 σε νεόδμητα κτίρια.

Σε υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι έχουν πια ολοκληρωθεί οι εργασίες για μετατροπή σε Νηπιαγωγείο του κτηρίου όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το «Στέκι Χιλιαδούς», με βάση τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο τέως Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης με τον ανάδοχο του έργου, με συμβατική δαπάνη 49.000 ευρώ, ποσό που εξασφαλίστηκε από ίδιους πόρους του Δήμου. Στο κτήριο αυτό πρόκειται άμεσα να μεταστεγαστούν δύο Νηπιαγωγεία, το 14ο και το 24ο Βόλου, τα οποία σήμερα λειτουργούν σε διπλή βάρδια, σε μισθωμένο ακίνητο επί της οδού Μεταμορφώσεως 170. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλεπόταν η διαμόρφωση 4 αιθουσών, η προσθήκη χώρων υγιεινής και διοικητικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και εργασίες βελτίωσης του περιβάλλοντος χώρου ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των νηπιαγωγείων.

Στη Νέα Ιωνία λειτουργούν συνολικά 17 Νηπιαγωγεία. Με δεδομένο ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μεταστέγαση του 15ου Νηπιαγωγείου στο δημοτικό κτήριο επί της οδού Κρήτης 34-36, για τη διαμόρφωση του οποίου ο Δήμος ξόδεψε αρκετά χρήματα, το μόνο Νηπιαγωγείο που παραμένει πλέον σε μισθωμένο κατάστημα, επί της οδού Θράκης 92, είναι το 14o 2/θ Νηπιαγωγείο Ν.Ιωνίας, και μάλιστα σε κατάστημα το οποίο, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν, είναι ακατάλληλο για τη στέγαση Νηπιαγωγείου, χωρίς αύλειο χώρο, με επικίνδυνη έξοδο στο δρόμο και περιορισμένους χώρους.

Η προσπάθεια που έγινε για μετεγκατάσταση σε άλλο μισθωμένο κτήριο απέβη άκαρπη, αφού δεν βρέθηκε κατάλληλο κτήριο προς ενοικίαση και δεν κατατέθηκε καμία προσφορά στο διαγωνισμό. Άκαρπες απέβησαν και οι προσπάθειες για φιλοξενία του Νηπιαγωγείου σε χώρο εντός του στρατοπέδου, ο οποίος χρησιμοποιείται για παιδικό σταθμό. Παράλληλα αναζητήθηκε δημοτικό οικόπεδο εντός της εκπαιδευτικής ζώνης του Νηπιαγωγείου για ανέγερση νέου διδακτηρίου, αλλά δεν υπάρχει δημοτικό οικόπεδο στην περιοχή.

Η μόνη λύση που πλέον διαφαίνεται, είναι να ζητηθεί η παραχώρηση στο Δήμο του οικοπέδου του Δημοσίου στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας, στην πλατεία Λαμπράκη (Κάδμου και Θράκης), με σκοπό την ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου. Και τούτο, δεδομένου ότι ολοκληρώνεται πλέον η ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου σε οικόπεδο που είχε παραχωρήσει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο τέως Δήμος Νέας Ιωνίας. Θα πρόκειται στην ουσία για μια ανταλλαγή που προβλεπόταν, όπως ενημερωθήκαμε, στον αρχικό σχεδιασμό του Δήμου Νέας Ιωνίας, που όμως τότε δεν υλοποιήθηκε.

Με την απόκτηση του οικοπέδου αυτού, ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να εντάξει την κατασκευή του νέου Νηπιαγωγείου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, δίνοντας ριζική λύση στο πρόβλημα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει