Ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για τα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες δύο χρόνια από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και την πολιτική αλλαγή με την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και 16 μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 , κατά τις οποίες ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Για πρώτη φορά, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, η κυβέρνηση έθεσε τη συμφωνία που πέτυχε με τους θεσμούς στην κρίση των πολιτών. Ζήτησε εντολή για εφαρμογή της συμφωνίας με δίκαιη ανακατανομή των βαρών, ανακούφιση των πλέον βεβαρημένων κοινωνικών ομάδων, καθώς και για υπέρβαση των παθογενειών του παρελθόντος.

Τα βασικότερα σημεία του έργου της κυβέρνησης στο διάστημα της διακυβέρνησης:

Το 2015 και το 2016 επιτεύχθηκε υπεραπόδοση στο στόχο του πλεονάσματος. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για στόχο -0,25% και κατάφερε να κλείσει στο +0,7% το 2015, ενώ το 2016 το πλεόνασμα εκτιμάται στο 2% αντί 1,1% του στόχου, δηλαδή επιπλέον 2,4 δις ευρώ έναντι του στόχου.

Το πλεόνασμα των 660 εκ. ευρώ, περίπου του 2015, με απόφαση του πρωθυπουργού δόθηκε για την ενίσχυση ενός 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχων.

Εξασφαλίστηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τραπεζικούς πλειστηριασμούς.

Με την αναθεώρηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (πρώην Ν. Κατσέλη) δημιουργήθηκε ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας με τη επέκταση της ισχύος του νόμου σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές και την κρατική ενίσχυση του 25% των πιο αδύναμων δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, με τις ισχύουσες διατάξεις, προστατεύονται οι δανειολήπτες-αιτούντες που διαθέτουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000-280.000 ευρώ και εισόδημα έως 13.906-40.801 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Εξασφαλίστηκε η δωρεάν πρόσβαση για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, για περίθαλψη και φάρμακα.

Εξασφαλίστηκε η διατήρηση των κύριων συντάξεων στο ίδιο ύψος με καταβολή της προσωπικής διαφοράς και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.

Ξαναξεκίνησαν τα μεγάλα έργα υποδομών.

Η Κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύτηκε τις συμβάσεις παραχώρησης στους αυτοκινητόδρομους, με συνολικό όφελος 765 εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.

Έγινε πράξη η δέσμευση για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ.

Επιτεύχθηκε η υπογραφή νέων συμβάσεων με ευνοϊκότερους όρους για το δημόσιο συμφέρον, τόσο για την παραχώρηση του ΟΛΠ, όσο και για το Ελληνικό.

Προχώρησε η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με την ψήφιση του νόμου που προβλέπει ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και θέτει επιτέλους κριτήρια για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Έγινε πράξη η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.

Για πρώτη φορά είναι γεγονός το άνοιγμα και ο έλεγχος των λιστών της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουν βεβαιωθεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια από την αρχή του 2015 και η είσπραξη προχωράει γρήγορα.
Το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση των χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ψηφίστηκαν οι νόμοι σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και καυσίμων,.
Ξεκίνησε και συνεχίζεται η προσπάθεια κάθαρσης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και συνολικά στον αθλητισμό.
Στον αγροτικό τομέα, με την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων οι πληρωμές ενισχύσεων για το 2015 έφτασαν τα 2,5 δις ενώ και το 2016 καταβλήθηκαν άλλα τόσα. Αγρότες με εισοδήματα έως 21.000 ευρώ έχουν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Δόθηκε από την κυβέρνηση προτεραιότητα στην Παιδεία:

Στη δευτεροβάθμια, έγιναν για το 2015-16, 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% περισσότερες από το 2014)
Στην Ειδική Αγωγή έγιναν για το 2015-16 περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ (50% πάνω από το 2014).
Όλα τα σχολεία άνοιξαν, για πρώτη φορά, χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές.
Εξελίσσονται σημαντικές αλλαγές στο Γυμνάσιο. Εξέταση μόνο σε τέσσερα μαθήματα, έξτρα ενισχυτική διδασκαλία και επανεξέταση σε 10 μέρες για όσους αποτυγχάνουν. Αλλαγή του τύπου απολυτηρίου και του τρόπου εισαγωγής στην Γ’θμια εκπαίδευση
Ψηφίστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα.

Ενισχύθηκαν τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εξασφαλίστηκαν :

Δωρεάν ρεύμα σε δικαιούχους Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης (90.000 νοικοκυριά, 212.000 πολίτες)
Δωρεάν νερό σε δικαιούχους Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης (58.000 νοικοκυριά, 111.000 πολίτες)
Επιδότηση ενοικίου σε 21.296 δικαιούχους του προγράμματος ανθρ/κής κρίσης
.
Δωρεάν μετακινήσεις ανέργων σε αστικές συγκοινωνίες
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σχολικά γεύματα: Το 2016 για 30.000 μαθητές σε 270 Δημοτικά Σχολεία.
Η Κάρτα Αλληλεγγύης έχει συνεχείς ανανεώσεις για 148.000 δικαιούχους.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αναγκαίες παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα της Υγείας:

Για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια έγιναν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Εξοικονομήθηκαν χρήματα από την μετεγκατάσταση σε δημόσια κτήρια, μη πληρώνοντας πλέον ενοίκια.

Κατοχυρώθηκε η αποβολή των εργολάβων από το σύστημα υγείας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εξοικονόμησης πόρων, προστασίας των εργαζομένων και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.
Επιτέλους ερευνάται το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και πλέον προχωρούν οι διώξεις για τις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις στο Γενικό Διευθυντή και σε μέλη των προηγούμενων Διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Με εισαγγελική εντολή ξεκίνησε ο έλεγχος και για το σκάνδαλο της εταιρίας NOVARTIS.

Με απόφαση του πρωθυπουργού και πρωτοβουλία της κυβέρνησης συστήθηκε Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της δανειοδότησης κομμάτων και Μέσω Επικοινωνίας. Μόνο μετά τη σύσταση της εξεταστικής και τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις, οι Τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για καναλάρχες και μιντιάρχες. Με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής τραβήχτηκε η κουρτίνα που κάλυπτε επί δεκαετίες τον τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Με αυτά δεν ισχυριζόμαστε ότι έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας, ούτε οι πολίτες της έχουν πάψει να ζουν μέσα στο ζοφερό περιβάλλον της μνημονικής βαρβαρότητας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση μας υλοποιεί μια επώδυνη συμφωνία, που το εφαρμόζει με συνέπεια γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αλλά με καθημερινή έγνοια οι επιβαρύνσεις να ξεκινάνε & να διοχετεύονται όσο γίνονται προς τους πάνω, με διάθεση αναδιανομής, εκδημοκρατισμού αλλά και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Δεν ισχυριζόμαστε πως η λιτότητα και τα μνημόνια είναι μονόδρομος, αντίθετα ότι η εναλλακτική θα υπάρξει, στο βαθμό που θα αναπτυχθεί ένα ισχυρό μπλοκ δυνάμεων και χωρών στην ΕΕ που θα σταθεί απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αγριότητα.
Πρωτοβουλίες όπως η Ευρωμεσογειακή σύνοδος, η κυβερνητική εξέλιξη στην Πορτογαλία, η δυναμική της Ισπανίας , η μετατόπιση τμήματος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αριστερότερα, έχουν την αφετηρία τους και ταυτόχρονα καθιστούν την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αναγκαία, ως την ελπιδοφόρα αρχή για το ξήλωμα της λιτότητας και επαναθεμελίωσης της Ευρώπης.
Πιστεύουμε πως ο αγώνας που ξεκίνησε για την υπέρβαση της κρίσης και την υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι μαραθώνιος και η μάχη για το τέλος της λιτότητας και της επιτροπείας στην Ελλάδα συνεχίζεται και καθορίζεται από τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ότι το δίκιο είναι με το μέρος του ελληνικού λαού και της χώρας και η κυβέρνηση πασχίζει συστηματικά και βάσιμα να το κερδίσει .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει