Ανακοίνωση του Συλλόγου Χρυσοχόων και Ωρολογοποιών για τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Ο Σύλλογος Χρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Μαγνησίας θα γιορτάσει στις 21 Μαΐου, τους προστάτες του κλάδου του, Αγίους Κωνσταντίνου και Ελένη.
Η γιορτή των αργυροχρυσοχόων, θεσπίστηκε και γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το σύλλογο Αργυροχρυσοχόων Αθηνών το 1917 και έκτοτε υιοθετήθηκε από την ομοσπονδία και τους τοπικούς συλλόγους όλης της χώρας.
Η θέσπιση αυτής της γιορτής έχει τις ρίζες της στο Βυζαντινό Κωνσταντινάτο, νόμισμα διπλής όψεως που θεωρείται το πλέον διαδεδομένο κόσμημα- φυλαχτό, το οποίο αναπαράχθηκε, όσο κανένα άλλο, μετά την ανακάλυψή του από τους τεχνίτες αργυροχρυσοχόους. Το Κωνσταντινάτο φλουρί, όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αποτελεί Δώρο- Σταθμό σε σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, η βάπτιση, ο γάμος, σαν σύμβολο υγείας και ευτυχίας.
Σκοπός του συλλόγου μας είναι να αναβιώσει τον εορτασμό των προστατών του κλάδου και καλεί όλα τα μέλη του συλλόγου να παραβρεθούν την παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην τέλεση του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού μετά αρτοκλασίας, στον ιερό ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην παραλία του Βόλου την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 και ώρα 7μ.μ. το απόγευμα. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας θα μοιράσουμε τον άρτο στους συναδέλφους που παραβρίσκονται τον ιερό ναό.