Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι στην ανατολική Ουκρανία από κορωνοϊό


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 10:26

Οι πρώτοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοινώθηκαν στην ελεγχόμενη από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες ανατολική Ουκρανία.

Εξηντάχρονος ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα σε κλινική σε κρίσιμη κατάσταση υπέκυψε στην περιοχή Ντανιέτσκ, σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές. Στη γειτονική περιοχή Λουγκάνσκ, υπέκυψε στην COVID-19 ένας 74χρονος.

Μέχρι στιγμής, στις δύο περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν αναφερθεί πάνω από 100 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η ανατολική Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τα τελευταία έξι χρόνια, με φιλορώσους αυτονομιστές να μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ομάδων.

Οργανώσεις αρωγής εκφράζουν φόβους ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς τα συστήματα υγείας είναι αντιμέτωπα με τη διπλή μάστιγα των συρράξεων και της χρονίζουσας έλλειψης χρηματοδότησης.

Συνολικά στην Ουκρανία, ως νωρίτερα χθες Τετάρτη οι αρχές έκαναν λόγο για 174 θανάτους επί συνόλου 6.592 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Στην κίνηση προς και από τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν επιβληθεί περαιτέρω περιορισμοί από τα τέλη του Μαρτίου. Τα φυλάκια των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν κλείσει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ακόμη και οι μετακινήσεις προς και από τη Ρωσία είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Έπειτα από χρόνια πολέμου, ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν εισόδημα για να αγοράσουν βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαπούνι, ενώ η ύδρευση διακόπτεται συχνά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους από το 2014. Η προσπάθεια να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία που κλείστηκε το 2015 παραμένει σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 10:26

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει